hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Prevenciós büdzsé kellene

Még nem sorolnak bennünket a veszélyeztetett fajok közé, bár valóban vannak az országban olyan területek, ahol egy orvos 5-6 települést lát el – mondta Komáromi Zoltán háziorvos az ATV -ben.

Az az ezerötszáz, hetven éven felüli háziorvos kolléga, aki saját praxisát, ahol 30-40 éve ismeri a pacientúrát, még gond nélkül ellátja, de újabb két-három település betegeit már nem tudja felvállalni; ez fogja felgyorsítani a körzetek kiüresedését – mondta az ATV-ben dr. Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt egészségügyi szakpolitikusa.

A kiépített betegutak 10-16 éve hiányoznak, így tehát rendszerhibáról beszélhetünk. A betegek számára elérhető közelségben lévő kórházakban nem finanszíroznak olyan szolgáltatásokat, ahol a szakorvos megfelelő terápiát tudna nyújtani. Így hiába veszi észre időben a problémát a háziorvos, nincs hova elküldeni a beteget, ha mégis, akkor akár 2-3 hónapot is várakozni kell a szakrendelésen. A kollégák személyes kapcsolataikat kihasználva, szívességet kérve tudják csak időben ellátáshoz juttatni a pácienseket.

A fix finanszírozás, a „kártyapénz” nem ösztönöz a betegek szűrésre, sem a betegségek kiszűrésre, és az ehhez szükséges eszközök sem állnak a háziorvosok rendelkezésére. Magas szintű és teljes körű ellátást csak akkor tudnának nyújtani, ha a prevenciót külön büdzséből finanszírozná az állam.

A rendszer újratermeli a hibákat – összegezte Komáromi. Ugyanannyi intézményünk van, mint tíz évvel ezelőtt, ezekben ugyanazt a betegpopulációt kell ellátni, mint akkor, ebből következik, hogy 2017-ben ugyanúgy 70 milliárd forintos deficit lesz az ágazatban november elején, ahogyan most. Ha jövőre sem adnak plusz 120 milliárd forintot az egészségügynek, és ezzel egyidejűleg nem racionalizálják a teljes szervezetet, akkor nem lesz változás.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés