hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Prehabilitációs program vastagbélműtétre váróknak az SE-n

Műtétre felkészítő programot indítottak a betegeknek a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján.

Az orvoscsapat, amelyet a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának három munkatársa, Szijártó Attila igazgató, Bánky Balázs egyetemi docens, Fülöp András egyetemi adjunktus vezet, tavaly év végén kezdte el fokozatosan bevezetni az úgynevezett prehabilitációs programot a vastagbélműtétre várók esetében. A program egy 4 hetes felkészülési időszakot takar a nagykockázatú operáció előtt, és amely tudatosítja a betegben, hogy aktívan tehet azért, hogy a beavatkozás minél jobban sikerüljön. Fizikálisan és mentálisan is felvértezheti magát az előtte álló időszakra.

A programot nagyjából tíz évvel ezelőtt dolgozták ki a nemzetközi orvoslásban, de Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is csupán néhány olyan klinikai központ van, ahol teljeskörűen alkalmazzák – mondja a hvg.hu-nak Bánky Balázs, aki először Tatabányán, osztályvezető-főorvosként modellezte le a programot, majd áthívták a Semmelweis Egyetem klinikájára, hogy többedmagával ott is megvalósítsa azt.

A program alapvetése, hogy bármilyen műtét sikerességét növeli, ha a beteg az állapotához képest jóltáplált, kiegyensúlyozott és a megfelelő információk birtokában kevésbé szorong attól, hogy mi fog vele történni. Ez persze olyan egyértelmű, mint az, hogy a helyes kézmosási technikával meg tudjuk magunkat óvni a fertőzésektől, csakhogy egy súlyos betegnek a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy testi-lelki harmóniában fektessék fel őt a műtőasztalra, az orvosoknak, ápolóknak pedig általában nincs kapacitásuk még arra is, hogy a beavatkozás előtt a legjobb szintre hozzák fel mindenki szervezetét. Arról nem is beszélve, hogy a kézmosást is a mai napig tanuljuk.

zért nem könnyű megvalósítani a prehabilitációs programot sem, vagyis azt, hogy a beteg minden esetben, tervezetten kapjon a műtét előtt dietetikustól, gyógytornásztól és pszichológustól is támogatást. Ennek a koordinálásra a hagyományos rendszerben nincs idő és energia, így a Semmelweis Egyetem klinikáján külön felvettek egy embert a koordinátori pozícióra, aki nemcsak a beteg jóllétéért felelős team munkáját hangolja össze, és ügyel rá, hogy minden segítséget időben megkapjon a páciens, hanem a beteg kérdéseire is türelemmel, kimerítően kell válaszolnia, a műtét előtt és után is. „Nekem körülbelül húsz perc alatt kell lefolytatnom a vizsgálatot, megírnom a papírokat és ismertetnem a műtétet. Ezzel szemben a koordinátor mindenkivel külön leül beszélgetni egy-egy órát” – fogalmaz Bánky Balázs.

Ahogy az ember nem kezd el helyből, nulla felkészüléssel lefutni egy maratont, úgy nem érdemes a nagyműtétre sem ráfutni megfelelő edzettség nélkül – vázolnak fel egy hasonlatot a program lényegére a szakemberek. „Ugyan mondhatom azt egy áltagembernek, hogy azonnal induljon el a versenyen, fusson, és nyugodt lehet, mert nekem a célban van egy intenzívosztályos csapatom, megpróbáljuk életben tartani, de mennyivel jobban hangzik, ha azt mondom, hogy van nekem egy trénercsapatom, aki fel tudja magát készíteni a maratonra úgy, hogy mosolyogva fog átfutni a célon egy hónap múlva” – magyarázza a sebész.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés