hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Új ESMO szakmai és laikus kiadvány tölthető le magyarul

A Klinikai Onkológia folyóirat különszámaként a közelmúltban megjelent a daganatos cachexia ellátásának ESMO által elfogadott irányelveit magyar nyelven közreadó kiadvány.

Újabb szakmai útmutatással bővült a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) által idehaza megjelentetett nemzetközi iránymutatások sora. A Klinikai Onkológia folyóirat különszámaként jut el az ország minden onkológiájára magyar nyelven az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) által elfogadott klinikai gyakorlati irányelvek összefoglalója a felnőtt betegek daganatos cachexiájáról.

A különszám online is elérhető, a Klinikaionkologia.hu oldalról szakmai felhasználók számára teljes terjedelemben letölthető PDF formátumban.

*

A Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában magyar nyelven is megjelent az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) májrákról szóló nemzetközi betegtájékoztató füzete.

A hazai betegszervezet számos más betegségtípus mellett kiemelten dolgozik a májrákos betegek és hozzátartozóik tájékoztatásáért, a hiteles és pontos egészségügyi információk közzétételéért. Az egyesület korábban több riportfilmet is forgatott a májrákról (ezek ide kattintva elérhetők), továbbá online betegedukációs fórumot is szervezett, ahol közérthetően összefoglalták az aktuális diagnosztikai és terápiás tudnivalókat és lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára is kérdéseik feltételére (a közvetítés ide kattintva visszanézhető).

A Gyógyulj Velük Egyesület az ESMO-val kötött együttműködési megállapodás révén magyarra fordíttatta a nemzetközi szakmai szervezet által a betegek számára összeállított útmutatót, amelyet kinyomtatva eljuttat más betegszervezetekhez és a májrákos betegeket kezelő intézményekbe is. A 2020-ban publikált eredeti, angol nyelvű kiadvány eddig görög, spanyol, héber és szlovák nyelven volt elérhető, ez bővült most a magyar változattal. A nemzeti kiadásokat csak eltérés és kiegészítés nélküli fordításban engedélyezi az ESMO közzétenni, így az időközben bekövetkező esetleges terápiás módosítások akkor kerülhetnek be a lefordított anyagokba, miután az ESMO is frissíti az eredeti kiadást.

A magyar nyelvű kiadvány az ESMO hivatalos oldaláról teljes egészében letölthető PDF formátumban.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.