hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Poszttraumás stressz indirekt trauma után

New York-i pszichiáterek megvizsgálták, hogy okoz-e maradandó stresszbetegséget egy-egy tömegszerencsétlenség vagy természeti katasztrófa azoknak, akik televízión keresztül követik az eseményeket.

Mint Yuval Neria és munkatársai írják a The Journal of the American Medical Association legutóbbi számában, életük során sokan szembesülnek tömegszerencsétlenséggel. Az USA-ban a nők 15, a férfiak 19 százaléka számol be arról, hogy az élete során természeti katasztrófával szembesült. A napi 24 órás televízióadások elterjedése következtében a médián keresztül még többen találkoznak különféle katasztrófákkal. A traumával szembesülve többféle pszichológiai, pszichiátriai probléma is keletkezhet, azonban a leggyakoribb a poszttraumás stresszbetegség (PTSD) kialakulása. Ilyenkor a beteg folyamatosan újraéli a katasztrófát például éjszakai lidércnyomások formájában, és többek között általános érzelmi bénultsággal reagálhat.

Mindazonáltal a legtöbb felnőtt, aki rövid távon PTSD-t él át, hosszú távon orvosi segítség nélkül is meggyógyul. Egy szignifikán kisebbség azonban jelentős egészségkárosodást szenved, pszichiátriai tüneteket, pszichoszomatikus diszfunkciót él át, és növekszik körükben az öngyilkosság aránya.

Neurobiológiai és agyi fMRI-vizsgálatok szignifikáns biológiai különbségeket találtak azok között, akiknek idegrendszerében a stresszválasz idővel lecseng, illetve azok között, akiknél a félelmi reakció kioltódása zavart szenved. Ez utóbbiak számára a pszichoterápia nyújthat segítséget.

A JAMA cikke hangsúlyozza: eddig nem vizsgálták, hogy azok körében, akik indirekt módon, a média által szembesülnek katasztrófákkal, milyen a megmaradó PTSD aránya.

A 2001. szeptember 11-i katasztrófa esetén a direkt traumát szenvedettek, az evakuációt és a mentést végzők, valamint a gyászoló hozzátartozók között a PTSD aránya 2-3 évvel az események után 12,1 százalék volt, ami a támadás utáni 5-6 év alatt 19,5 százalékra emelkedett. A televíziónézők között is megemelkedett a rövid távú PTSD aránya, azonban körükben hosszú távon a PTSD előfordulása csökkent. A kutatók azt találták, hogy 1 évvel az események után már csak azok az indirekt traumát szenvedett személyek szenvedtek PTSD-ben, akik már szeptember 11. előtt is elszenvedtek traumát, illetve akik családjában pszichiátriai megbetegedés fordult elő. Következtetésükben hangsúlyozzák: hosszú távon az indirekt trauma önmagában nem vált ki PTSD –t, azonban fontos azoknak az identifikálása, akiknek más kockázati tényezők egyidejű fennállása miatt prevenciós vagy terápiás segítségre van szükségük.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés