hirdetés
2020. február. 25., kedd - Mátyás.
hirdetés

Pilotra kész az EESZT

Élesítésre kész az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT); az e-egészségügy egységes kommunikációs platformja képes összekapcsolni a már most is működő kórházi rendszereket, valamint a háziorvosi- és patikarendszereket, közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

hirdetés

A közlemény szerint az EESZT az egészségügyi ellátás menetében központi támogató szolgáltatást képes nyújtani az ágazati azonosítás és jogosultságkezelés, a közhiteles és közcélú adatok megosztása és a központi üzenetkezelés, valamint az EESZT-ben megvalósuló központi szakági szolgáltatásokkal, mint a jelentéskezelés és a törzspublikáció. Ezen felül itt érhetőek el az egészségügyi ágazat igényeit kiszolgáló fontos szolgáltatások is. Ilyen az e-beutaló, ami lehetővé teszi a beteget fogadó intézmény kiválasztását is, a gyógyszerfelírás és -kiadás folyamatát hasznos új funkciókkal kiegészítő e-recept, a digitális képtovábbítás és a távkonzílium lehetősége, az eseménykatalógus és az ellátásokhoz kapcsolódó adatok egységes tárolása, illetve az e-profil, ami olyan létfontosságú adatokat szolgáltat, amelyek adott esetben életmentő információk lesznek a sürgősségi ellátásban dolgozók számára.

Az ellátottak a digitális önrendelkezés útján élhetnek az adatvédelem körében meghatározott jogaikkal, és megszabhatják, ki férhet hozzá az adataikhoz.

Az ÁEEK közölte továbbá, hogy az EESZT készen áll a jövőre induló "pilot üzemmódra", az egészségügyi szolgáltatók által használt kórházi információs, háziorvosi és patikarendszerek fejlesztői megismerhették azokat a műszaki paramétereket és technikai feltételeket, melyekkel az EESZT-hez csatlakozni képes rendszereket tudnak létrehozni. Így az egészségügyi dolgozók az általuk már megszokott rendszer használatával tudják az EESZT biztosította szolgáltatásokat igénybe venni.

A rendszer tesztelési bemutatója a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben múlt hét csütörtökön volt.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink