2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Petesejtturizmus és béranyaság: külföldre járnak a magyarok

Petesejtért Csehországba, béranyáért Grúziába utaznak a meddő magyar párok, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

Magyarországon illegális a béranyaság, és a petesejt-adományozás is rendkívül korlátozott, de a világban sok helyen van rá lehetőség. Hozzánk közeli országokban is, így a meddő magyar párok közül is évente több tucatnyian keresik külföldön a megoldást olyanok, akik számára nincs más lehetőség a gyermekáldásra, írja a Növekedés.hu.

A petesejtadományozás (amelyből az első gyermek alig négy évtizede született) ugyanis több országban engedélyezett, így az USA-ban és az Egyesült Királyságban, de Európában például Spanyolországban, Portugáliában, valamint a közeli Csehországban és Szlovákiában is.

Magyarországon nagyon szigorúak a szabályok, ezért igen korlátozott a petesejtdonáció: csak akkor van erre lehetőség, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a petesejtleszívást, és az azt megelőző hormonkezelést. Elvileg anonim módon adományozott petesejtet is beültetnek, de ez a gyakorlatban nem működik, és ennek az is az oka, hogy a petesejtért nem lehet fizetni nálunk a donornak, mert ez szervkereskedelemnek minősül.

Ezzel szemben másutt engedélyezett a fizetős petesejt-adományozás, jellemzően 200-300 ezer forintot kapnak ezért a vállalkozó lányok-asszonyok, az összeg természetesen része a teljes költségnek, ami a kivizsgálásokkal, az utazásokkal, a szállással és persze a mesterséges megtermékenyítéssel együtt összességében akár 10-15 millió forint is lehet. Ennek ellenére évente meddő párok tucatjai utaznak Magyarországról is Csehországba vagy Szlovákiába, ezekben az országokban szinte önálló petesejtturizmus-iparág épült ki.

A Georgiában (Grúzia) született Mariam Kukunashvili-nek már a petesejt-adományozás sem segített, neki és férjének béranyától született a három gyermeke. Saját megpróbáltatásaiból tanulva hozta létre a New Life-ot, ami mára egy IVF-klinikákat, petesejt-adományozást és béranya-ügynökségeket magában foglaló globális hálózattá nőtte ki magát, amely már 73 különböző országból való szülőpárnak segített.  

Magyarországon ugyan a jogszabályi korlátok miatt nem működtet irodát, de Ukrajnában és Lengyelországban, valamint természetesen Tbilisziben igen. Honlapja magyarul is elérhető, azon pedig már all inclusive béranyaprogramot is kínálnak, ami még az amerikaiak vagy az ausztrálok számára is vonzó lehet.  A béranyaságot ugyanis 1997 óta engedélyezi a törvény Grúziában, és az itteni születési anyakönyvi kivonatban nem szerepel sem a béranyaság, sem a petesejt-adományozás.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink