hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Petefészekrák: maradnak a nyirokcsomók?

A petefészekrák-műtétek paradigmaváltásához vezethet egy új európai terápiás tanulmány, közli az MTI nyomán a hvg.hu.

"Eddig fontosnak tartották eltávolítani a nyirokcsomókat, hiszen ott is lehetnek tumorok" – mondta Christian Marth nőgyógyász, az Innsbrucki Nőgyógyászati Egyetemi Klinika vezetője, aki a kutatásban is részt vett. A szakember szerint mindig is akadtak azonban problémák ezekkel a nyirokcsomó-eltávolításokkal, mint például a páciensek lábának megdagadása. A műtéti gyakorlattal szembeni kétségek már egy 2008-as tanulmány során is felmerültek.

Az új terápiát megalapozó kutatásba 647 pácienst vontak be. Az eredmények negatív színben tüntették fel a nyirokcsomó-eltávolítást, a páciensek egy részénél nem járt előnnyel a műtét. Ez az elsőre paradoxnak tűnő helyzet az immunterápia során szerzett ismeretekkel magyarázható. "A nyirokcsomók eltávolításával egészséges szöveteket is kiműtünk. Ezzel annak lehetőségét is csökkenthetjük, hogy használható legyen a saját immunrendszer és limfociták (bizonyos fehér vérsejtek) termelődjenek" – magyarázta Marth.

A tudományos ismeretek alapján Marth világos műtéti irányvonalakat dolgozott ki. "Az operáció során nagyon agresszíven kell eljárni a teljes hasüregben, mert ott kell csökkenteni a tumortömeget" – mondta. A régóta használatos nyirokcsomó-eltávolítástól azonban Marth eltanácsolta a szakértőket. A legtöbb speciális központ már nem hajt végre ilyen műtéteket, írja a lap.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés