hirdetés
2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés

Pápán fejlesztés, Zalakaroson vezetőváltás

Egymilliárd 71 millió forintos beruházással fejlesztik a pápai termálfürdőt, a beruházáshoz uniós támogatást is nyert a város. Június elsejétől új igazgatót, Burján Richárdot nevezte ki a tulajdonos önkormányzat a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő élére.

hirdetés

Egymilliárd 71 millió forintos beruházással fejlesztik a pápai termálfürdőt - jelentette be Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatón.

A beruházáshoz 428 millió forintos uniós támogatást nyert a város, 643 milliót pedig Veszprém megye önkormányzata biztosított - tájékoztatott a polgármester. Hangsúlyozta: a megye ezzel az összeggel 49 százalékos tulajdoni részt szerzett a Pápai Termálvízhasznosító Zrt.-ben, míg 51 százalékkal a városi önkormányzat rendelkezik.

Áldozó Tamás elmondta: 450 millió forintot fordítanak a fürdő melletti új, 1.500 négyzetméter alapterületű gyógyászati centrum létesítésére, ahol mintegy húszféle ellátást vehetnek igénybe az érdeklődők. Elsősorban mozgásszervi rehabilitációt végeznek majd a centrumban, s ilyen gyógyászati ellátás a megyében másutt nincs. Az egyemeletes centrumban lesz fizikoterápiás és lézeres terápia, valamint a legkorszerűbb iszapos reumakezelés, súlyfürdő, sóbarlang, gyógytorna és változatos masszázs-ellátás.

Kovács Antal, a termálfürdőt üzemeltető zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházással a fürdő vízfelületét legalább 1.500 négyzetméterrel növelik, a meglévő 12 medencéhez újabb ötöt építenek. Kialakítanak egy 50 méteres versenyuszodát, továbbá ugrótornyokat, újabb gyermekmedencét és egy nagy csúszdakomplexumot létesítenek. A januárban kezdődött beruházással a nyár közepére végeznek (kedden tartják a 13 méteres csúszdatorony úgynevezett bokrétaünnepét), míg a gyógycentrum átadása ősz végére várható.

Áldozó Tamás a sajtótájékoztató végén azt hangsúlyozta, hogy jelenleg 5 milliárd forint összegű beruházás zajlik Pápán; a termálfürdő fejlesztésén túl többmilliárd forintból újítják fel az Esterházy-kastélyt, és tart a barokk főtér rekonstrukciója is.

Vezetőváltás a zalakarosi Gránit Gyógyfürdőben

Június elsejétől új igazgatót nevezett ki a tulajdonos önkormányzat a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő élére; Burján Richárd vezérigazgató vendégbarát szolgáltatásokkal, új fürdőfejlesztési koncepcióval, gasztronómia stratégiával kívánja növelni a vevőelégedettséget és a fürdő látogatottságát.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere elmondta: a Gránit Gyógyfürdőben új vállalatirányítási módszerre van szükség, új szemléletmódot kell megvalósítani, ugyanis a kemény gazdasági verseny megköveteli, hogy "eladhatóbbá tegyék Zalakarost". A jövőben jobban oda kell figyelni a vendégek igényeire, kellemesebbé kell tenni a környezetet. Az eddigi kicsit "kórház-feeling" hangulat például feloldható, ha színesre festik a falakat, a hosszú fehér folyosók helyett látványosabb tereket alakítanak ki.

Burján Richárd - aki május 31-ig a Zalavíz Zrt.-nél az elnök-vezérigazgatói posztot töltötte be - kiemelte, hogy az eddigi erős műszaki szemlélet mellett a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a marketing tevékenységre és az értékesítésre, mert nagyobb "turisztikai attrakciók vannak Zalakaroson, amit jobban el kell tudni adni". Néhány komfortfokozat növelő beruházás még idén megvalósul, belsőépítészeti átalakításokat is terveznek, ami egy "kicsit feldobja az épületet".

A hosszú távú tervekről elmondta; pályázati forrás bevonásával több milliárd forint értékű fürdőfejlesztési koncepciót valósítanak meg. A vendéglátó-ipari egységek színvonalának növelésével új gasztronómiai stratégiát is bevezetnek. Az elképzeléseket új vállalat-irányítási rendszer keretében valósítják meg, ami nemcsak a gazdasági eredményre koncentrál, hanem figyelembe veszi a vevői, fogyasztói szempontokat is. Az intézkedésekkel azt szeretnék elérni, hogy a vendégek könnyebben tájékozódjanak, minél jobban érezzék magukat, a vevőelégedettséggel ugyanis növelni lehet a visszatérő vendégek számát is.

A gyógyfürdő 97 százalékban önkormányzati tulajdonban van, a dolgozók 3 százalékban részvényesek. A többségi tulajdonos az új, vendégbarát vezetési koncepciótól a vendégelégedettség és a vendégszám növelését várja - közölte Novák Ferenc. A korábbi években évi 600-700 ezer körül stabilizálódott a látogatók száma, az utóbbi két-három évben azonban folyamatosan csökkent a vendégszám. Tavaly 551 ezren keresték fel a gyógyfürdőt. Mindez részben magyarázható a családok nehéz gazdasági helyzetével, de akkor is törekedni kell arra, hogy a vendégeknek színvonalasabb, az igényeiket kielégítő szolgáltatásokat tudjanak nyújtani - jelentette ki Novák Ferenc.

A polgármester a vezetőváltásról elmondta, korábban a városvezetés automatikusan meghosszabbította a gazdasági társaságok - Gránit Gyógyfürdő, Karos Park - vezetőinek megbízatását, idén viszont a képviselő-testület úgy döntött, hogy pályázatot hirdet az igazgatói posztokra. Horváth Vencel két évtizeden keresztül vezette a gyógyfürdőt. Munkáját az önkormányzat jónak minősítette, eredményes gazdálkodást folytatott, de a válságra való reagálás miatt más stílusú, módszerű vezetőre van szükség - közölte Novák Ferenc.

A gyógyfürdő nyeresége a korábbi években elérte a 177-265 millió forintot, míg az elmúlt évben 74 millió forint adózott eredményt értek el. Mindebben az is közrejátszott, hogy az elmúlt évben 30 százalékos uniós támogatással 2,7 milliárd forintos beruházást valósítottak meg Zalakaroson. Új, modern fogadóépület épült, korszerű öltözőrendszert alakítottak ki, új szolgáltatásokat, gyógyászati kezeléseket vezettek be. A beruházáshoz hitelt vettek fel, így a törlesztő részletek miatt az elkövetkezendő években módosul a gyógyfürdő költségvetése.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink