2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ötszáz halálesetet okozhatott egy diabétesz elleni szer

A francia kormány arra kérte a Mediator nevű gyógyszert szedőket, hogy forduljanak orvoshoz, mivel a szer tavalyi betiltásáig három évtized alatt 500 ember halálát okozhatta.

A Franciaországban Mediator márkanéven forgalmazott, benfluorex hatóanyagú szert túlsúlyos cukorbetegeknek írták fel, de étvágycsökkentő szerként is alkalmazták 2009 novemberéig, amikor betiltották, miután felmerült, hogy károsíthatja a szívbillentyűket. A szert az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Olaszországban is betiltották.

"Az üzenetünk mindazok számára, akik szedték a Mediatort, hogy el kell menniük orvoshoz, különösen azoknak, akik az elmúlt négy évben három hónapot át szedték" - mondta sajtótájékoztatóján Xavier Bertrand, az új francia egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi termékek biztonságosságáért felelős francia ügynökség közleménye szerint 1976-os bevezetésétől mintegy 500 halálesethez járult hozzá a benfluorex hatóanyag. A termék gyártója, a Servier gyógyszervállalat visszautasította a hatóság becslését arra hivatkozva, hogy a népesség 2,5 százalékának van szívbillentyű problémája, amely a túlsúllyal és az életkorral romlik. Azt tanácsolja azonban a pácienseknek, hogy "elővigyázatosságból" beszéljék meg a dolgot orvosukkal.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink