2021. július. 26., hétfő - Anna, Anikó.
hirdetés
hirdetés

Oszteoporózis és halálozás

Az American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2018-as találkozójának kezdetén a hallgatóság 72%-a vallotta, hogy „az oszteoporózis kezelése javítja a mortalitást”. A nyilvános vita után már csak 56%-a volt ebben biztos, írja az OTSZ Online.

Dr. Roland Chapurlat (Université de Lyon) számos diát vetített arról, hogy az oszteoporózis gyógyszerei csökkentik a mortalitást. Dr. Steven R. Cummings (University of California, San Francisco) viszont erősen kétségbe vonta ezeket az adatokat. A randomizált, kontrollált vizsgálatok két meta-analízise csak épp enyhe statisztikai előnyt tudott igazolni, ezek legújabb meta-analízise pedig már nem is tudta a biszfoszfonátok mortalitásra gyakorolt kedvező hatását igazolni. A hozzászólók megjegyezték, hogy az oszteoporózis kezelése tornát, testmozgást (is) előír, ami közismerten hosszabb élettartammal társul. Az sem mindegy, hogy a kevesebb mortalitás a kezeléshez társul, vagy a kezelés okozza a túlélés javulását.

A vita társelnöke, dr. Jane A. Cauley (University of Pittsburgh Graduate School of Public Health, Pennsylvania), aki számos nagy vizsgálat (SOF, MrOS) vezetője is volt, maga is kijelentette, hogy bár számos zavaró tényező van az eddigi tanulmányokban, az oszteoporózis kezelés és a mortalitás csökkenése között „összefüggés van”.

Dr. Cummings kifejtette, hogy a kezelés valóban jelentősen csökkenti a betegek fájdalmait és mozgáskorlátozottságát. A kezelés a csonttörés súlyos kockázata esetén valóban óriási előnyökkel jár – kevés mellékhatás árán. Ugyanakkor „nem írható fel mindenkinek, aki öreg és beteg.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.