hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Őssejttel a motorikus funkciók visszanyeréséért

Stroke-on átesett betegek agyába fecskendeztek őssejtet amerikai kutatók, valamennyi páciensnél jelentős javulás állt be, olvasható az Origón.

A Stroke című amerikai tudományos folyóiratban bemutatott kisléptékű tanulmányukban a Stanford Egyetem kutatói módosított donor őssejteket fecskendeztek be közvetlenül olyan betegek agyába, akiknek mozgásfunkcióit károsította súlyosan a betegség – írja az origo.hu.

„Ismét járnak azok a betegek, akik eddig tolószékhez voltak kötve. Ismét képesek mozgatni hüvelykujjukat azok, akik eddig képtelenek voltak erre"- idézte Gary Steinberg professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

Az általa vezetett klinikai próbákba 18 beteget vontak be. A terápia alkalmazásakor kis lyukat fúrtak a betegek koponyájába, ezen keresztül fecskendezték be az őssejteket számos helyre a stroke károsította területek határvonalán. Az SB623 nevű őssejt felnőtt donorok csontvelőjéből származott, amelyeket módosítottak, hogy jótékonyan megváltoztassa a sejtek képességét a neurológiai funkciók helyreállítására – olvasható az Origón

A betegek átlagéletkora 61 év volt. Valamennyien a beavatkozás előtt hat hónappal-három évvel estek át első és egyetlen stroke-jukon. Valamennyi esetben a stroke az agy cortex alatti területét érintette és súlyosan károsította a motorikus funkciókat – számol be róla a lap munkatársa. Egyes betegek képtelenek voltak járni, mások nem tudták a kezüket mozgatni. A beavatkozást enyhe érzéstelenítésben végeztek, a betegek maguknál voltak mindvégig, és már másnap elhagyhatták a kórházat.

A további részltekért kattintson az origo.hu-ra.

 

(forrás: [origo])

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés