hirdetés
hirdetés
2021. november. 29., hétfő - Taksony.
hirdetés

Orvosok a rendőri erőszak ellen

Több ezer felbőszült orvos vonult az utcára Kairó szívében, hogy az őket érő rendőri túlkapások ellen tiltakozzanak. Az egészségügyi miniszter lemondását követelték, és további megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

A meglepően nagy méreteket öltő pénteki demonstráció hátterében egy január végi incidens áll, amelyben az orvosok szerint két rendőrtiszt fizikailag bántalmazott két doktort, mert azok nem voltak hajlandóak hamis leleteket kiállítani a rendvédelmisek számára. A sértettek tanúvallomása szerint az egyik orvos "könnyű sérülésnek" minősített egy vágást az egyik tiszt homlokán.

A vizsgálati eredménnyel elégedetlen rendőr az orvosok beszámolója szerint rájuk támadt, majd a segítségére siető társa fegyvert rántott, és azzal fenyegette meg a kórház dolgozóit. További rendőrök jelentek meg a helyszínen, akik megbilincselték, egy mikrobuszba rángatták, és a rendőrőrsre hurcolták az orvosokat. Sajtójelentések szerint úton a mikrobuszban az egyik rendőr csizmájával rátaposott az egyik orvos fejére. Mindez Kairó el-Mataréja nevű szegénynegyedében történt, amely gyakran ad témát a sajtónak, leginkább az ott elkövetett rendőri túlkapások, nem egyszer a helyi rendőrőrsön tisztázatlan körülmények között elhunyt letartóztatottak miatt.

A pénteki tüntetés résztvevői az egészségügyi miniszter lemondását követelték, és további megmozdulásokat helyeztek kilátásba.  Az orvosszakszervezet közleménye szerint kollégáik rendszeresen válnak a januárihoz hasonló rendőri erőszak áldozatává. Az érdekképviselet elnöke, Mona Mina szerint a január 28-án történt eset kapcsán kollégái feljelentést tettek a rendvédelmi erők tagjai ellen, amelyet azonban rögtön vissza is vontak, mert elmondása szerint a belügyminisztérium illetékesei megfenyegették őket. Sajtójelentések szerint ráadásul a rendőrök is feljelentést tettek, amely szerint az orvosok bántalmazták őket.

A felháborodott orvosok február elején két napra bezárták az el-mataréjai kórházat, és azután is csak az intenzív osztályt nyitották meg, hogy a főügyész a sztrájk azonnali felfüggesztésére utasította őket.  Az ügyészség néhány nappal később vizsgálatot indított kilenc rendőr ellen. A mostani tüntetéshez vezető felháborodást az váltotta ki, hogy csütörtökön mind a kilenc rendőrt szabadon engedték a további vizsgálatok idejére.

Egyiptomban a hatóságok kemény fellépése miatt régen nem volt hasonló méretű tüntetés. Egy 2013-as törvény szigorú hatósági engedélyekhez köti a demonstrációkat, a nem engedélyezett tiltakozóakciókat pedig több év szabadságvesztéssel fenyegeti.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink