hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nyugat- és Észak-Magyarország a legveszélyeztetettebb

Országos kullancsinvázióval kell szembenéznie Magyarországnak

A klímaváltozás következtében egyre több a kullancsfertőzött térség hazánkban. A melegedő éghajlat eredményeként már egész éves veszélyt jelenthetnek a kullancsok által terjesztett betegségek is. Ezek a vérszívók számos vírusos és bakteriális fertőzést terjeszthetnek, melyek közül az FSME-vírus okozta kullancsencephalitis és az egy baktérium által okozott Lyme-kór a leggyakoribb.

A kullancsencephalitis – azaz a kullancs által okozott agyvelőgyulladás – Közép-Európában a legelterjedtebb és legveszélyesebb kullancsok által terjesztett vírusos megbetegedés, amelyet az FSME-vírus* okoz. Az FSME-vírus legtöbbször a kullancsok nyálával kerül az emberi szervezetbe, és nagyjából a fertőzöttek 30%-nál okoz tüneteket.1 A kétfázisú betegség első szakaszában jellemzően influenzaszerű panaszok, láz, izomfájdalom, gyengeség jelentkeznek, majd egy rövid láztalan időszakot követően alakulhat ki a vírusos agyvelőgyulladás, idegrendszeri tünetekkel, amely akár halálos kimenetelű is lehet.2,3 Az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható, viszont védőoltás létezik ellene, amit akár 1 éves kortól is be lehet adatni.1,2,4,5 Tekintettel arra, hogy az enyhe téli időjárás kedvez a kullancsok áttelelésének, hazánkban is egyre növekszik a veszélyeztetett területek és a fertőzött kullancsok száma, így mindenképpen érdemes háziorvossal egyeztetni a védőoltásokkal kapcsolatban.

Erik Karits képe a Pixabay-en.
Erik Karits képe a Pixabay-en.

„Az időjárás változásnak, az enyhe teleknek köszönhetően napjainkra kiszélesedett az az időszak, amikor a kullancsok aktívan táplálkoznak és szaporodnak. Táplálkozásuk során az emberrel találkozva terjeszthetnek a szervezetünkre veszélyes kórokozókat, melyek súlyos betegséget okozhatnak. Az egyik, a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető. Ismétlő oltásokkal hosszútávú védettséget alakíthatunk ki, mellyel megelőzhetünk egy nehezen felismerhető betegséget, mely adott esetben a súlyos idegrendszeri tünetek kezelése miatt kórházi kezelést igényel. A betegségen átesettek egy részénél tartós szövődmények, például bénulás is előfordulhatnak. A védőoltás, mint megelőzés az igazán hatékony segítség, mivel az FSME-vírus (kullancsencephalitis vírus) által okozott agyvelőgyulladás vírus ellenes gyógyszerekkel és értelemszerűen antibiotikummal nem gyógyítható” – mondja dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének Elnöke.

Az FSME-vírus okozta kullancsencephalitis tekintetében különös kockázatot jelenthetnek az olyan szabadidős tevékenységek, mint a vízparti nyaralás (különösen a füves partok), természetjárás, kirándulás, kerti aktivitások, lovaglás, állatkert és vadaspark látogatás, vagy a szabadtéri futás. A betegség természetéből fakadóan pedig kiemelten veszélyeztetettek az autoimmun betegségben szenvedők, az immunkezelésben részesülő betegek és a kismamák, az ő esetükben a betegség jóval súlyosabb lefolyású lehet, ezért fontos a megelőzés.

Kullancstérkép (Forrás: Pfizer)
Kullancstérkép (Forrás: Pfizer)

Hazánk leginkább veszélyeztetett területei közé tartozik Zala, Somogy, Nógrád, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye, de alapvetően kijelenthető, hogy Nyugat- és Észak-Magyarországon található a legtöbb fertőzött kullancs.6 A kullancsok az általános feltételezés ellenére nemcsak az erdős területeken találhatók, hanem kertekben, parkokban és füves strandokon is. Mindemellett a betegség köznyelvi megnevezése (kullancs által okozott agyvelőgyulladás) kicsit félreértelmezhető, mivel az ember nemcsak kullancscsípés útján kaphatja el a betegséget, hanem FSME-vírussal fertőzött állat (pl.: tehén, kecske, juh) pasztörizálatlan tejének vagy tejtermékének az elfogyasztásával is.

Referenciák:

*FSME-vírus: Frühsommer-Meningoenzephalitis virus, kullancs-encephalitis vírus

1. D. Amicizia at al. Epidemiology of tick-borne encephalitis (TBE) in Europe and its prevention by available vaccines. Human Vaccines & Immunotherapeutics 9:5, 1163–1171; May 2013;

2. Lars Lindquist, Olli Vapalahti: Tick-borne encephalitis. Lancet. 2008 May 31;371(9627):1861-71. doi: 10.1016/S0140-6736(08)60800-4.

3. Kaiser R. Tick-borne encephalitis. Infect Dis Clin North Am. 2008;22(3):561-75.

4. FSME Immun felnőtteknek szuszpenziós injekció betegtájékoztató. A szöveg ellenőrzésének a dátuma: 2020. május

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=24353

5. FSME IMMUN Junior betegtájékoztató. A szöveg ellenőrzésének dátuma 2020. május

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=22081

6. Zöldi, V., Juhász, A., Nagy, C., Papp, Z., & Egyed, L. (2013). Tick-borne encephalitis and Lyme disease in Hungary: The epidemiological situation between 1998 and 2008. Vector-Borne and Zoonotic Diseases, 13(4), 256-265. https://doi.org/10.1089/vbz.2011.0905

(forrás: PharmaOnline, Pfizer)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés