2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

 

Organoidokkal „lehallgatható” a ráksejtek kommunikációja

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan elemző módszert fejlesztett ki, amellyel a rákos sejtek felhasználásával mesterségesen növesztett organoidokban „lehallgatható” a daganatsejtek kommunikációja.

A University College London (UCL) nemzetközi kutatócsoportja a Nature Methods folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a daganatsejtek szignalizációs útvonalait feltáró módszert fejlesztettek ki, mely organoidok tanulmányozására használható.

A UCL kutatói első lépésben úgynevezett organoidokat állítottak elő a laboratóriumban. Ezek olyan három dimenziós struktúrák, amelyekben rákos sejteket egyéb szövetekkel, például kötőszövetek, immunsejtekkel stb. együtt hoznak létre, mivel így sokkal jobban utánozzák az emberi testben megvalósított működésüket, mintha a tumorsejteket egy külön Petri-csészében szaporítanák fel. Ezt követően a fehérjék kimutatására és elemzésére használt tömegcitometria nevű módszert fejlesztették tovább: az organoidokat egyedi sejtekre bontották, majd szelektíven a tumorsejtek szignalizációs molekuláihoz kötődő, nehézfématomokkal dúsított antitestek hozzáadására került sor. Ezt az elegyet nebulizálták (finom ködöt hoztak létre), majd a nehézfématomokat elektromos töltéssel látták el, és egy mágneses mezővel kiszűrték a jelátvitelben részt vevő molekulákat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A módszer előnye, hogy egyetlen vizsgálattal meg lehet határozni, milyen szignalizációs útvonalak, molekulák aktívak az adott daganattípus esetében – így például a béltraktus egyik daganatának vizsgálata során 1 millió sejt és 6 különböző sejttípus közül 28 kulcsfontosságú szignalizációs molekulát sikerült kimutatni. Azt máris megállapították, hogy a tumorsejtek „áthuzalozzák” a bálszövet normál jelátviteli útvonalait, hogy a daganatok kontrollálatlanul növekedhessenek. A következő lépés több ráktípus esetében is a daganatsejtek között kommunikáció blokkolása lesz, mivel ez a kommunikáció teszi lehetővé a tumorok számára, hogy ellenálljanak az onkológiai kezeléseknek.

 

Kvízajánló

Rovatunkkal szakmai továbbképzését szeretnénk segíteni. A kérdések helyes megválaszolásával december 31-ig összesen 24 kreditpontot szerezhet.

A kvízeket ITT töltheti ki.  

(forrás: MedicalOnline)

Mellékhatások bejelentése

Servier gyógyszerekkel kapcsolatos mellékhatás bejelentés

Telefon: (+36-1) 238-7799

E-mail:   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója