hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Óránként öt abortusz

Évről évre csökken Magyarországon a terhesség-megszakítások száma, jelenleg azonban még mindig óránként öt abortuszt végeznek – közölte a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) annak apropóján, hogy folytatja "Ne ess pánikba" elnevezésű, az abortuszok visszaszorításáért indított kampányát.

A társaság közleménye szerint Magyarországon 2000-ben csaknem 60 ezer terhesség-megszakítás történt, az ezt követő években ez a szám csökkent, 2008-ban már alig több mint 44 ezer abortuszt végeztek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29, illetve a 30-34 éves korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor a húsz év alatti korcsoportban lényeges változás nem történt.

A magyar fiatalok még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetőségeiről, nem ismerik a menstruációs ciklusukat, emellett Magyarországon "aggasztóan magas" azoknak a fiataloknak aránya, akik egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védekeznek. Bártfai György, a MCSNTT elnökének véleménye szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel. Ennek érdekében indították kampányukat, amely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére, valamint a művi terhesség-megszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusz következményeire hívja fel a figyelmet.

Mint kifejtették: a terhesség-megszakítás tartós károsodást, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél pedig, akiknél több abortuszt is végeztek, sokkal nagyobb a spontán vetélések és a koraszülések aránya, nem beszélve a beavatkozás lélektani terhéről.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink