hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Operatív törzs: Magyarországon is jelen van az indiai mutáns

A koronavírus indiai variánsa már Magyarországon is jelen van – hangzott el az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Magyarország Európa második legátoltottabb országa, a regisztráltak 90, a teljes magyar lakosság 52 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus-elleni vakcinát – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője a tájékoztatón hangsúlyozta, az adatok alapján "nagyon közel járunk ahhoz, hogy mindenki be legyen oltva, aki eddig kérte". Ez jó ideje már nem a vakcinán, hanem az egyéni felelősségen múlik – szögezte le. A magas átoltottság miatt a járvány harmadik hullámán ugyan túl van az ország, de a vírus még aktív, és indiai variánsa már Magyarországon is jelen van. A járványügyi szakértők szerint emiatt nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám – tette hozzá az államtitkár.

György István arra kérte a még be nem oltott regisztráltakat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, vagy az interneten foglaljanak oltási időpontot. Megjegyezte, az AstraZeneca-oltásokat már nem lehet foglalni, "abból egyelőre kifogytunk a szállítási zavarok miatt", a bejövő szállítmányokat a második körös oltásokra kell tartalékolni. Mint elmondta, az oltások tovább folytatódnak a háziorvosoknál és az oltópontokon, a regisztráltak pedig maguk választhatnak a rendelkezésre álló oltóanyagokból.

Az államtitkár megemlítette, az oltási munkacsoport arra kéri az egészségügyi szolgáltatókat, hogy mostantól az orvos-beteg találkozások alkalmával ösztönözzék a még be nem oltott pácienseiket az oltásra és ha van mód rá, akár ott helyben adják be részükre az oltást. Jelezte, az oltóbuszok 12 megyében és 108 településen már 24 ezer ember beoltását segítették.

A héten beérkezett oltóanyagokról szólva az államtitkár azt mondta, a 334 ezer adag Pfizer-vakcinából 175 ezer adagot első, a fennmaradó mennyiséget második oltásra használják fel, a 280 ezer adag AstraZeneca és a 68 400 adag Moderna-vakcinát pedig a második körös oltásokra kell biztosítani. A most elérhető 84 ezer Janssent részben az oltóbuszokon, a kórházi oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben használják fel.

György István megemlítette, a Magyarországon élő, dolgozó vagy tanuló külföldiek jelentkezései "szépen gyűlnek", oltásuk hamarosan elkezdődik, csakúgy, mint a külhoni magyarokéi. Utóbbiak oltásának előkészítését megkezdte az oltási munkacsoport, regisztrációjukat a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon várják – tette hozzá.

Szoták Judit bőrgyógyász főorvos beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház oltópontján 2021. május 28-án. MTI/Balázs Attila
Szoták Judit bőrgyógyász főorvos beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház oltópontján 2021. május 28-án. MTI/Balázs Attila

Az egyik indiai mutánssal fertőzött beteg még kórházban van

A hazánkban is megjelent idiai vírusvariánssal kapcsolatban Müller Cecília, országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta, a két beteg közül az egyik már felgyógyult a fertőzésből, nála könnyen lezajlott a megbetegedés, míg a másik beteg kórházban van, de nem szorul lélegeztetésre. Hozzátette: egyikük sem járt külföldön, a járványügyi vizsgálat nem derítette fel a fertőzés forrását. Jelezte, egyre több szakmai közlemény, publikáció jelenik meg arról, hogy a vírus indiai mutációja ellen a jelenleg használt oltóanyagok hatásosak. Az indiai mutáns előbb-utóbb egyre több országban megjelenik - mondta, hozzátéve, ezért fontos, hogy mindenki védetté tegye magát a fertőzéssel szemben.

A szakember kitért arra: az oltásoknak és a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően továbbra is alacsony szinten van a járvány, a múlt héten 39 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint az azt megelőzőn. A 20. hét adatait ismertetve Müller Cecília elmondta, a regisztrált új fertőzöttek 21 százaléka a 40-49 éves korosztályból, 19 százaléka a 30-39 éves, 15 százaléka a 50-59 éves, 13 százaléka a 20-29 éves korosztályból került ki. A fertőzöttek átlagéletkora 42 év. Megjegyezte, a fertőzöttek jelentős hányada az aktív munkaképes korúak közül kerül ki, ezért arra kérte az e korosztályhoz tartozókat, hogy a maguk és a családjuk védelme érdekében oltassák be magukat.

A területi eloszlást nézve a 20. héten a regisztrált esetek 14 százaléka fővárosi, 13 százaléka Pest megyei volt, 9 százaléka pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyei. A legkevesebb fertőzöttet Nógrád, Somogy és Tolna megyében regisztrálták (2-2-2 százalék). A 39 százalékos, országos átlagban mért esetszámcsökkenésen belül a legnagyobb arányú Somogy és Csongrád-Csanád megyében volt a visszaesés (57, illetve 53 százalék), míg Vas megyében 9 százalékkal nőtt az új esetek száma a 20. héten.

Müller Cecília megemlítette: változatlanul igaz, hogy az új fertőzöttek jelentős többségénél valamilyen egyéb krónikus betegség is társult a fertőzés mellé, és csupán öt százalékuknál nem találtak semmilyen egyéb egészségi problémát. Hozzátette: a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának koncentrációja is jelentősen csökken.

Müller Cecília kitért arra is, hogy egy amerikai tudományos lapban megjelent a Sinopharm-vakcina vizsgálati eredménye, amely szerint a kínai oltóanyag hatásossága 73-78 százalékos.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink