2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Operatív törzs: emelkedő tendenciát mutat a hazai fertőzések száma

Nagy mértékben nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt napon Magyarországon. Az emelkedő tendencia akkor is igaz, ha az új esetek számából levonjuk az idősotthoni fertőzéseket, jelezte az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. A dohányboltok már csak 15 óráig lehetnek nyitva.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az elmúlt napon személyesen is meggyőződött arról, mi a teendő a fővárosi Pesti úti idősotthonban, ahol már  151-en fertőződtek meg és eddig 7 idős személy hunyt el. Az otthonból mindazokat a Korányi kórházba szállították, akik pozitívak lettek, attól függetlenül, hogy mutatnak-e tüneteket. Ez jelenleg 126 személyt érint, ugyanis ez a legbiztonságosabb, hiszen az időseknél akár gyors állapotromlás léphet fel.

A tiszti főorvos konzultált az intézet vezetőjével, a dolgozókkal. Mint mondta, még mindig folynak a vizsgálatok. Elrendelte, hogy az egészségügyi ellátást folyamatosan biztosítsák az intézményben, ugyanis nélkülözhetetlen az ott maradók állapotának folyamatos nyomonkövetése. Ehhez további egészségügyi személyzetet kell az otthonban biztosítani, mondta Müller Cecília, aki ezen túlmenően minden ott dolgozó számára kötelező oktatást rendelt el a járványügyi ismereteket és a fertőtlenítőszerek használatát illetően. E téren problémákat talált, amelyeket orvosolni kell, jelezte.

Mint emlékeztetett, az ország összes idősotthonára vonatkozó ellenőrzéseket rendelt el; ha hiányosságokat tárnak fel a népegészségügyi szakemberek, akkor azonnali intézkedések várhatók, mondta Müller Cecília, hozzátéve, a zárt tér miatt is különösen veszélyeztettek az otthonok. Járványos terjedést tártak fel egyébként más otthonban is, a Rózsa útiban pl. már hét pozitív személyt találtak, de ott sem fejeződtek még be a vizsgálatok.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője bejelentette, megjelent a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendelet, ami átformálja az eddigi szabályokat. A meghosszabbítás feltételeit hetente vizsgálják majd. A piacok nyitvatartásával kapcsolatban a települési önkormányzatoknak, a fővárosban a kerületeknek van teendőjük, mindenütt biztosítani kell azt az idősávot, amikor csak az idősek vásárolhatnak. A polgármesterek a rendeletben foglaltaknál szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak, és a kormányrendelet gondoskodik arról is, hogy e szabályokat úgy hirdessék ki, hogy azokat a lakosság széles köre megismerhesse.

Mint az ezredes jelezte, továbbra is csak alapos indokkal lehet az otthonokat elhagyni, a szabálysértőkkel szemben fellépnek. Az elmúlt 24 órában 1255 esetben történt ilyen: 665-ször figyelmeztettek, azaz továbbra is bíznak az emberek együttműködésében.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a húsvéti hétvégén mindig fokozott ellenőrzés van, most is így lesz, ezért előfordulhat, hogy a közterületeken tartózkodóknak számot kell adniuk a rendőröknek arról, miért nincsenek otthon. Mint kiderült, a kormányrendelet értelmében már a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, elkerülendő, hogy csoportképző helyek legyenek.

Kerékpáros távozik a Margitszigetről a sziget zárásakor 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat húsvéti ünnepek alatt lezárja a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között (MTI/Szigetváry Zsolt)
Kerékpáros távozik a Margitszigetről a sziget zárásakor 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat húsvéti ünnepek alatt lezárja a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között (MTI/Szigetváry Zsolt)

 

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés