hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ónodi-Szűcs: tavasztól javulhat az ellátás biztonsága (Bővítve!)

Március végére, április elejére megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek segítik, hogy jobb, biztonságosabb legyen az egészségügy, mondta a Népszabadságnak adott interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Hangsúlyozta: ha sikerül átláthatóbb szerkezetben működtetni az egészségügyet, akkor újraoszthatják a belső tartalékokat, és azután a költségvetési források is megnyílhatnak. "Azt gondolom, hogy márciusban, a költségvetési vita idején már mi is tudunk felmutatni eredményeket, és kérhetjük hozzá a forrásokat", tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán, akit a hirado.hu idéz.

Mint mondta, a kórházi kancelláriarendszer a gazdasági döntések egy részéért felel majd, de hogy mik lesznek a pontos feladatok, arról jelenleg is egyeztetéseket folytatnak a nemzetgazdasági tárcával. A kancellár feladata lesz az ellátás megszervezése is, abban az esetben, ha nincs orvos a feladatra.

"Szeretnénk elérni, hogy minden orvos csak azt a tevékenységet végezze, amire képzettsége feljogosítja és amiben van kellő gyakorlata. Ettől jelentősen javulhat az ellátás biztonsága", hangsúlyozta az államtitkár, azt is jelezve: a háziorvosoktól azt kérik, mérjék fel betegeik állapotát, de újraírják azokat az ellátási minimumfeltételeket is, amelyeket a kórházak többsége nem tud teljesíteni, idézte a lapot az MTI.

A Népszabadság azon kérdésére, hogy:

A polgármesterek és a képviselők zúgolódtak a Fidesz évadnyitó frakcióülésén a kancellária-rendszer és a szociális ágyak leválasztása miatt. Végül meggyőzte őket?, Ónodi azt feleli:

– Igen. Azt hiszem mindenki megértette, nem változtatni sokkal nagyobb kockázat a képviselők, polgármesterek számára is, mint lépni. A támogatásuk azért is fontos, mert amikor elkezdődik az egészségügy átalakítása, akkor én mégis csak az ő politikai karrierjükkel „játszadozom."

– Megkapta a fölhatalmazást Orbán Viktor miniszterelnöktől is?

– Még nem, abban állapodtunk meg, hogy mielőtt belevágok, még egyszer beszélünk. Ez hamarosan megtörténik, időpontra várok. (...)

– Ha jól értem, a kancelláriarendszer az új neve a kapacitások lefaragásának. Ennek nagy a történelme, minden elődje, és az előző kormányok szakminiszterei is nekifutottak és kudarcot is vallottak. Az ön módszere mitől lesz sikeresebb?

– Én forrásbővítéssel ösztönözném jobb teljesítményre az intézményeket. Zajlik a finanszírozás átalakítása, az egészségbiztosító munkatársai azon dolgoznak, hogy a nem kellően megfizetett ellátások árain igazítsanak. Ennek a munkának novemberre lehet vége. Szeretnénk olyan új ösztönző rendszert működtetni, amellyel megszűnik az úgynevezett „vattabetegek" ápolása a kórházakban. Akik azért kerülnek oda, mert szükség van annak a látszatára, hogy minden ágyat kihasználunk. Most a kapacitásról mindenkinek az ágyszámok jutnak az eszébe, miközben ennek már nincs jelentősége. Azt mondjuk: senkit nem érdekel, hogy kinek hány ágya van, csak végezze el a feladatot, a beteg kapja meg a kezelést. Az ágyszám alapú finanszírozás az oka annak, hogy miközben az ápolási idők Európában mindenütt csökkennek, nálunk az elmúlt 13 évben a kórházban töltött idő nőtt. Ha több műtétet tud egy kórház elvégezni kevesebb ággyal, de biztonságosabban, az miért baj?

A teljes interjú a NOL-on

 

(forrás: MTI / hirado.hu, Népszabadság)
hirdetés

Könyveink