hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ónodi-Szűcs: Küzdelmes év volt az idei

Ünnepi számában évértékelő beszélgetésre kérte dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt az Orvosok Lapja, amit a Weborvos idéz.

Államtitkár úr, hogyan értékeli az elmúlt évet?
 
– Küzdelmes év volt az idei, de az orvosok számára is kézzel fogható eredmények magukért beszélnek. Éger elnök úrral az év első felében rendszeresen ültünk egymás mellett és vitáztunk az egészségügyi béremeléssel kapcsolatos kérdéseken, de a nyárra sikerült az ágazat egészére megállapodnunk, szeptembertől pedig minden orvos érezheti ennek pozitív hatását. Összességében idén 151 milliárd többletforrás érkezett az egészségügybe, ami jelentős mértékben növelte mozgásterünket és lehetőségeinket. Elindult a háziorvosi rendszer megerősítése, érezhető többletforrások érkeznek erre a területre is, jelentős vitákat folytatunk a törzskarton rendszer kapcsán, ám ez csak csepp a tengerben – jövőre több év egészségügyi informatikai fejlesztései érnek be, amelyek jelentős mértékben kibővítik a háziorvosok lehetőségeit, és sokkal jobban ráláthatnak majd az ellátórendszeren belül mozgó betegeikre. Lesznek még vitáink – de az intellektuális vitákat mindig is élvezem. (...)
 
A béremelés egyértelmű siker, ám hivatalba lépésekor több kiemelt területet is megjelölt, ahol kevésbé volt sikeres. Nem szegi kedvét a kancelláriamodell elsüllyesztése?
 
– Harcos típus vagyok. Ha nem mehetek be az ajtón, megkeresem a hátsó ajtót, vagy bemászom az ablakon. A kórházak működését hatékonyabbá kell tenni. Szervezettebbé kell válnia az egészségügyi ellátásnak, hogy betegeink jobb szolgáltatást kapjanak, hogy a rendelkezésre álló forrásokat átláthatóbban költsük el, hogy az egyik intézmény sikerei egy másik intézményben is megvalósulhassanak. A globális egészségügy ugyanis olyan tempóban fejlődik és változik, hogy ezzel a változással nekünk is meg kell küzdenünk. A magyar kórházak döntő többsége állami fenntartásban van – ami óriási esélyt ad arra, hogy az egészségügy fejlődésével kapcsolatos változásokat megfelelő üzemméretben, kellő hatékonysággal kövessük le. Erős egészségügyi ellátásszervezésre van szükség – erre volt egy koncepció a kancelláriamodell. Az ellátásszervezési igény nem változott – csupán új módszertant keresünk. (...)
 
Milyen év vár ránk 2017-ben?
 
– Azt már fél éve tudjuk, hogy jövőre 179 milliárd forinttal több költségvetési forrással gazdálkodhat a magyar egészségügy. Azok a több éve indult informatikai fejlesztések, amelyek tesztidőszaka 2017 elején lezárul, rendelkezésre állnak majd, jobban átláthatóvá teszik a rendszert, és az egészségügyi információk könnyebben vándorolhatnak az intézmények és háziorvosok között. Azt is sokkal pontosabban látjuk majd, hogy mi történik az intézményekben, milyen leterheltség mellett dolgoznak a szakrendelőkben vagy a kórházakban. De az adminisztratív változások mellett ugyanennyire fontos, hogy az ellátórendszer bemeneti oldalán tudatosabb hozzáállást érjünk el. 2017-ben komoly erőfeszítéseket teszünk a védőoltások még szélesebb elterjesztése és a népegészségügyi szűrések aktivitásának növelése terén. Bővül a HPVellenes vakcinák alkalmazásának köre. Ingyenessé válik a meningitis-vakcina 2017 második felében általánossá tesszük a vastagbélszűrést, és minden eszközzel megpróbáljuk országosan növelni az emlőés méhnyakrákszűrés megjelenési arányát. (...)
 
 
(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink