hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Omikron: gyenge a fertőzéssel szerzett természetes immunitás

Amerikai kutatók friss tanulmánya szerint a koronavírus omikron variánsával megtörtént fertőzés nem biztosít hosszú távú immunitást más variánsokkal szemben – írja a 24.

A Nature szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók vérmintákat és egeres kísérleteket használtak arra, hogy megállapítsák, mennyire jelent erős immunitást az, ha valaki átesett az omikron-fertőzésen.

Ahogy a SARS-CoV-2 omikron változata 2021 végén és 2022 elején az egész világon elterjedt, anekdotikus bizonyítékok gyarapodtak arra vonatkozóan, hogy kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a korábban domináló delta variáns. A tudósok azonban kezdetben nem voltak biztosak abban, hogy miért van ez, vagy hogy egy gyengébb fertőzés hogyan befolyásolhatja a COVID-19 elleni hosszú távú immunitást.

Az omikron viszont magában gyenge immunválaszt vált ki – derült ki az új kutatásból. Az oltottaknál ez az immunválasz némileg megerősíti a védelmet a többi variánssal szemben, az oltatlanoknál azonban ez az immunválasz nem biztosított széles körű, robusztus védelmet más törzsekkel szemben.

A kutatást végző Gladstone Virológiai Intézet igazgatója, Melanie Ott elmondta: az oltatlanoknál az omikron-fertőzés nagyjából egy oltási dózis hatásával lehet egyenértékű, közli a lap.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink