2024. április. 26., péntek - Ervin.

Oltás után is kell a maszk?

A brit oltási program elindítás után sokakban felmerült: mi legyen a maszkkal, ha már beoltották az embert? A Szabad Európa kereste a választ.

Hiába kezdték el a britek már beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen és hiába követik őket hamarosan mások, a maszkviselésről egyelőre nem lehet leszokni.

Egyrészt azért, mert a vakcina nyomán nem azonnal alakul ki a védettség. Az elsőként alkalmazni kezdett Pfizer-szérumból két adagot kell beadni, és a második injekció három héttel követi az elsőt. A Moderna vakcinája esetében pedig négy hetet kell várni a második oltásra. A teljes védettség csak a két dózis beadása után jön létre, a Pfizer esetében az első oltás után 28 nappal.

Másrészt az sem világos, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája teljesen leállítja-e a vírus terjedését, vagyis teljes védelmet nyújt-e a fertőzéstől, vagy csak a tünetek kialakulását akadályozza meg.

Ha az utóbbi a helyzet, akkor az emberek még mindig megfertőződhetnek és továbbterjeszthetik a vírust, bár a Washington Egyetem védőoltás-szakértője, Deborah Fuller szerint jóval kisebb arányban, mint azok, akik nem kaptak oltást, írja a Szabad Európa.

(forrás: Szabad Európa)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés