hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nyílt levél a fogorvosoktól Lázárnak

Nyílt levélben tiltakoznak a fogorvosok Lázár János miniszternek a 97. Kormányinfón mondott mondatai miatt, közölte a Népszava.

A politikus csütörtökön a Magyar Nemzet újságírójának kérdésére azt találta mondani: kétféle fogorvos dolgozik Magyarországon, magán fogorvosok, és állami feladatot ellátók. Az állami feladatot ellátók, illetve közalkalmazottak száma rendkívül csekély. A fogorvosok nevében a nyílt levelet író Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szerint Lázár János szavai komoly félreértésekre adhatnak okot, úgy vélte a miniszternek is meg kell ismernie a tényeket. Eszerint a Magyarországon élő nagyjából 10 millió emberre körülbelül 5300 aktív fogorvos jut. Nemcsak közalkalmazottak látnak el állami feladatot, hanem összesen nagyjából 3300 fogorvos. Azaz a fogorvosok kétharmada.

Ezzel a szemben az igazság az, hogy a háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgáltatást ugyanúgy, nagyjából ugyanakkor  privatizálták, és a háziorvosi szolgáltatók döntő többsége is vállalkozás formájában és nem közalkalmazottként végzi tevékenységét, tehát eszerint ők ugyanolyan magánorvosok, mint  fogorvosok.

A Bokros-csomag valóban elvonta a lakosság térítésmentes ellátását, de 2001-ben(!) az első Orbán kormány, Európa egyik legbőkezűbb fogászati csomagját állította vissza, úgyhogy ma Magyarországon közfinanszírozott rendelőben csak a 18-62 év közötti személyeknek kell orvosi munkadíjat fizetniük és ott is csak a fogpótlásokért.”

A hét eleji tiltakozó akciót szervező Nagy Ákos arra kérte Lázár János minisztert, hogy a következő Kormányinfón mondja meg, hogy a kormány kíván-e változtatni a fogászatot illető – eszerint fatális tévedésből eredő – politikáján!

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés