hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nukleotid-analógokkal a hepatitiszC ellen

A Vertex és az Alios BioPharma bejelentette: megkezdi a fázis 1-es klinikai vizsgálatokat a hepatitiszC reménybeli kezelésére szolgáló nukleotid-analógokkal.

A Vertex Pharmaceuticals és az Alios BioPharma, Inc. két klinikai vizsgálatba kezd, amelyekkel az ALS-2200 és ALS-2158 nukleotid-analógok biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálja egészséges önkénteseken, illetve az analógok virális kinetikára gyakorolt hatását vizsgálja krónikus hepatitiszC-ben szenvedő betegek esetében.

Mindkét analóg a hepatitisC-vírus egyik enzimét gátolja (NS5B polimeráz inhibitor).

A vizsgálati eredmények 2012 második negyedévében várhatók; kedvező eredmények esetén 2012 második felében több centrumra kiterjedő vizsgálatok indulnak az orális, interferon-mentes kombinációs kezelés hatásosságával kapcsolatban.

Az Alios BioPharma kutatói által felfedezett ALS-2200 és ALS-2158 nukleotid-analógok továbbfejlesztési és forgalomba hozatali joga a Vertex tulajdonában van, és mint Peter Mueller, a Vertex tudományos igazgatója elmondta, reményeik szerint a sikeres fázis 1-es vizsgálatok után gyorsan megindulhatnak a fázis 2-es vizsgálatok, amelyben számos nukleotid-alapú kezelési rezsim hatásosságát nézhetik meg, többek között olyan kombinációkét, amelyekben az INCIVEK (telaprevir) vagy a VX-222 jelzésű molekulák, illetve a ribavirin is szerepelnek.

Az Incivek a Vertex FDA-engedéllyel rendelkező hepatitiszC kezelésére szolgáló proteáz inhibitora, a VX-222 vizsgálati fázisban lévő, nem-nukleozid polimeráz inhibitora.

A preklinikai vizsgálatok szerint az ALS-2200 és az ALS-2158 ellenáll a drogrezisztencia kialakulásának, és alkalmas a napi egyszeri dozírozásra, struktúrájuk és hatásmechanizmusuk eltérő, feltételezések szerint szinergiában működve kombinációs kezelés részét alkothatják.

A Vertex és az Alios BioPharma együttműködési megállapodása további hepatitisC-vírus polimeráz inhibitor hatású nukleotid-analógok kifejlesztésére is kiterjed.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés