hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Nővérek veszélyben

A kórházi fertőtlenítőszerek rendszeres használata a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt a nővéreknél – állapítja meg egy, a European Respiratory Society nemzetközi kongresszusán ismertetett, 55.000 nővér követésén alapuló kutatás.

Orianne Dumas és munkatársai (INSERM, Franciaország) vizsgálata szerint a felületek tisztítására használatos fertőtlenítők 22-32 százalékkal növelik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának kockázatát. A kutatók az egyesült államokbeli, 1989-ben indult Nurses' Health Study II-ben részt vevő ápolónők (n=55.185 fő) adatait elemezték: megnézték, ki dolgozott közülük még 2009-ben is nővérként, kiválasztották közülük azokat, akik nem szenvedtek COPD-ben, majd kb. 8 éven keresztül követték őket, egészen 2017 májusáig. Ez alatt az idő alatt 663 nővérnél diagnosztizáltak COPD-t. A fertőtlenítőknek való kitettséget kérdőívek segítségével mérték fel; az eredmények értékelésekor figyelembe vették az egyéb kockázati tényezőket, így a dohányzást, az életkort, a testtömegindexet és az etnikai hovatartozást.

Az eredmények szerint a legalább heti rendszerességű felülettisztítás a COPD kialakulásának 22 százalékos növekedésével jár együtt, míg az eszközök legalább heti rendszerességű tisztítása trendszerű, de nem szignifikáns mértékű COPD-incidencia növekedést eredményez. A kutatók az átlagos eredményen belül az egyes speciális tisztítószerek hatását is megvizsgálták, és a következő szerek okoztak egyenként 24-32 százalékos COPD-incidencia növekedést: glutaraldehyd, klórtartalmú szerek, hidrogén-peroxid, alkohol, a padlók és a bútorok fertőtlenítésére használatos kvaterner ammóniumszármazékok.

A vizsgált amerikai nővérek 37 százaléka használt heti rendszerességgel felület-fertőtlenítőt, és 19 százalékuk használt heti rendszerességgel eszköz-fertőtlenítőt. Dumas nyilatkozata szerint korábbi vizsgálatok már felhívták a figyelmet arra, hogy a fertőtlenítőszereknek való kitettség asztmát válthat ki az egészségügyi dolgozóknál, azonban az egészségügyi dolgozók körében kialakuló COPD-re eddig kevesebb figyelem hárult, még annak ellenére is, hogy két európai populáción végzett vizsgálat is kimutatta: a takarítói-tisztítói munka általában a COPD nagyobb kockázatával jár együtt.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a munkahelyi egészségvédelmet integrálni kell a kórházak fertőtlenítéssel kapcsolatos irányelveibe is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés