hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nőtt a magyar kórházak adóssága

Áprilisban 5 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból, amelyeket a Napi.hu idéz.

Április 30-án az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozásállománya 38,1 milliárd forint volt, a tartozásállományból 28,5 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket) -  közölte honlapján a Magyar Államkincstár. A kórházak adóssága a március végi 23,5 milliárdról egyetlen hónap alatt 5 milliárd forinttal növekedett 28,5 milliárdra.

A kórházi adósság újabb megugrása mögötti lehetséges magyarázat, hogy a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetben már márciusban leállították a bevételtermelő, ám halasztható, tervezhető beavatkozásokat, a teljesítményfinanszírozással működő intézményeknek pedig bevétel híján még akár a bérfizetés is gondot jelenthetett, nemhogy a tárgyi eszközök kifizetése.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László elmondta, a tagvállalatok továbbra is arról számolnak be, hogy az intézmények egyáltalán nem fizetik ki a beszállítókat. Abban bíznak, hogy a járvány lecsengésével elismerik, hogy az egészségipar milyen hozzáadott értékkel rendelkezik, és rendezik a kórházak adósságát, írja a lap.

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink