hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Neuronaktiváció valós idejű követése mesterséges intelligenciával

A Duke Egyetem biomérnökei a Nature Machine Intelligence folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be új, automatizált eljárásukról, amely valós időben képes azonosítani az adott tevékenység során aktiválódott neuronokat – egyelőre állatkísérletekben.

Korábban az élő állatok agyának neurális folyamatait az úgynevezett kétfotonos kalcium képalkotási eljárással készült videófelvételek manuális elemzésével lehetett feltárni. Ezeken a felvételeken az aktív idegsejtek felvillanásait kézileg kellett meghatározni a szegmentációnak nevezett eljárással, ami egyetlen videó esetében is heteket vagy hónapokat vett igénybe.

A mostani módszer gépi tanulásos módszerek segítségével egy előfeldolgozást végez, javítja a jel-zaj arányt, kiemeli az aktív neuronokat és elhalványítja az inaktív idegsejteket, ráadásul valós időben végzi az elemzést. Ez azt jelenti, hogy az aktív neuronok az állat tevékenysége közben már láthatók. A kutatók egy online platformot is létrehoztak, amellyel a világ bármely részéről származó videók elemezhetők.

Forrás: Yijun Bao et al, Segmentation of neurons from fluorescence calcium recordings beyond real time, Nature Machine Intelligence (2021).

Forrás: 123rf.com-archív
Forrás: 123rf.com-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!