hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nemzetközi konferencia a deutériumdepléció kutatásáról, alkalmazásának lehetőségeiről

Napjainkra nemzetközivé szélesedett a deutériummegvonás  (deutériumdepléció)  – magyar felfedezésre épülő – kutatása, a kutatások eredményeit a csütörtökön kezdődött kétnapos, III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián osztják meg a világ számos pontjáról, többek között a Johns Hopkins Egyetemről (Baltimore), a Karolinska Intézetből (Stockholm), a Lomonoszov Egyetemről (Moszkva) Budapestre látogató külföldi és hazai tudósok – írják a konferencia szervezőinek közleményében.

A konferenciára számos országból érkeznek előadók olyan jelentős egyetemekről és intézetekből, mint a University of California (Los Angeles, USA), a Johns Hopkins University (Baltimore, USA), a University of South Florida (Tampa, USA), az INSERM University of Strasbourg, a stockholmi Karolinska Intézet vagy a moszkvai Lomonoszov Egyetem. A kétnapos konferencia célja a deutériumdepléció kutatása és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredmények bemutatása. A konferencia különleges alkalmat kínál arra, hogy a tudományos és orvosi szakma hazai és nemzetközi képviselői tudományos értékének megfelelően, hiteles forrásból ismerhessék meg a deutériumdepléció nemzetközi kutatásának eredményeit, egyben lehetőséget teremt határokon átnyúló tudományos együttműködések kialakítására.

A konferencia egyik meghívott előadója, Boros G. László professzor (UCLA), előadásában bemutatta a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatok precíz és hatékony felderítésére kifejlesztett módszerét, melynek alkalmazásával feltérképezhető a sejtek pontos működése, összehasonlítható az egészséges és a beteg sejtek anyagcsere-profilja. A deutériummegvonással befolyásolni lehetett a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat, és a hatás erőssége összemérhető volt más, ismert gyógyszerek hatáserősségével. A kutatások egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcsere-vizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában. Dominic D’Agostino, a Dél-Floridai Egyetem professzora a daganatos betegségek kezelésének új, ígéretes irányáról számol be, mely során klinikailag vizsgálják a ketogén étrend hatását daganatos betegeknél.  Az eredmények jelentőségét az adja a deutériummegvonás szempontjából, hogy a ketogén étrend alkalmazása valójában szintén deutérium-hiányt hoz létre. A két független kutatási irány biokémiai gyökerei azonosak.

A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2012-es befektetése segítségével, valamint európai uniós támogatással új gyógyszeripari beruházást valósított meg hazánkban. A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon kezdődhet meg a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása, a GMP előírásoknak megfelelően. A beruházás lehetővé teszi, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán klinikai vizsgálatok lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása, a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően.

Az állatorvosok már több mint 15 éve alkalmazzák sikerrel a daganatellenes gyógyszerként 1999 augusztusában törzskönyvezett Vetera-DDW-25® csökkentett deutériumtartalmú állatgyógyászati készítményt, amit szintén a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. fejlesztett ki és törzskönyveztetett. A Vetera-DDW-25® 70-80%-os hatékonysággal gyógyítja a kisállatok körében előforduló daganatos betegségeket. A HYD Kft. további fejlesztést tervez az állatgyógyászati területen is, a Vetera-DDW-25 készítmény injekciós változatának engedélyeztetésével.

A konferencia programjáról valamint az előadókról részletes információ a www.deuteriumdepletion.com oldalon található.

cimkék

hirdetés

Könyveink