hirdetés
2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés

Nem érkezik több ezer mil­liárd forint az Uniótól

A híreszteléseket Perényi Zsigmond, az ITM euró­pai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára cáfolta a Magyar Nemzetnek.

– Hamisak a több ezer milliárd forintnyi, a járványhelyzet kezelésére fordítható európai uniós forrásokról szóló hírek, pénzügyi támogatásról nincs szó – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

– A koronavírus-járvánnyal összefüggésben Magyarországra nem érkezik többletforrás az Európai Uniótól – szögezte le az államtitkár. Perényi Zsigmond hozzátette: a valóság az, hogy az Európai Bizottság (EB) csupán koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezésre tett javaslatot. – Ahhoz viszont, hogy Magyarországnak többletforrás álljon rendelkezésére, a jelenlegi többéves pénzügyi keret módosítására lenne szükség a tagállamok egyhangú támogatásával. Ilyen javaslatot az EB azonban nem terjesztett elő, így tárgyalás sem volt róla. Még az éves kifizetési ütemterv sem módosul, amit a bizottság rendelete szó szerint is tartalmaz – magyarázta.

Perényi Zsigmond arra is rámutatott, hogy a magyar kormány konkrét válaszokat ad a járványügyi helyzetre, ellentétben a bizottság látszatintézkedéseivel, amelyet uniós mentőcsomagnak neveznek. – Semmilyen pluszforrásról nincs szó egyik tagállam esetében sem. Ezek az összegek a tagállamoknak a 2014–2020-as időszakra már korábban, hét évre előre megítélt uniós pénzügyi csomagban az utolsó fillérig benne vannak. A brüsszeli javaslat úgy szólt, hogy a még fel nem használt uniós forrásokat fel lehet használni a járvány elleni védekezésre. Ez likviditásban jelenthet segítséget, leginkább azon országoknak, amelyek gazdasága nincs olyan állapotban, hogy kezelni tudják a koronavírus okozta helyzetet – foglalta össze az államtitkár.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink