hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem adhat vért, aki itt járt

A Magyar Idők úgy értesült, hogy átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár egy napot is eltöltöttek egyes városokban.

30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig – a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírus-fertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható. Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik szintén akár csak egy napot töltöttek Burgerlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, illetve a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

A lap információit az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz vírusának jelenlétét nemcsak az említett országokban, hanem Görögországból, Szerbiából, Olaszországból, Izrael­ből, sőt Magyarországról is jelezték. Olyannyira, hogy idén a vírus Görögországban 40, Olaszországban 27, Romániában 22, Szerbiában 19, Magyarországon és Izraelben 9-9, Ausztriában pedig két megbetegedést okozott.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés