hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 28., szerda - Vencel.
hirdetés

Táplálkozás

Nem a húsevés okozza az emlőrákot

Korábbi vizsgálatokkal ellentétben a most, az International Journal of Cancer-ben közzétett, eddigi legnagyobb tanulmány nem talált összefüggést a húsevés és az emlőrák kialakulása között.

Az emlőrák okát kutató szakemberek évekkel ezelőtt fölfigyeltek arra, hogy a hús sütése közben olyan anyagok keletkeznek, amelyek kísérleti állatokban emlődaganatot idéznek elő. Az izgalmas kérdést azonnal vizsgálni kezdték, és néhány, kisebb tanulmány eredményei alapján ez az összefüggés elképzelhetőnek tűnt.

Az egyik munkacsoport azzal is foglalkozott, hogy van-e különbség a vörös húsok és a fehér húsfélék ilyen hatása között, illetve számít-e, hogy milyen módon készítik el az ételt, hiszen az erősebben megsütött, grillezett húsok felszínén több keletkezik a daganatot okozó kémiai anyagokból.

Egy Uruguay területén végzett vizsgálat arra utalt, hogy a sok vörös húst fogyasztó nők emlőrák kockázata nő, és arra is voltak adatok, hogy az alaposan megsütött pecsenye evése ilyen szempontból veszélyesebb. A kutatók még arra is gondoltak, hogy grillezés során a füstben lévő, rákkeltő vegyületek játszhatnak ebben szerepet.

Geoffrey C. Kabat és munkacsoportja 120 755, nyugdíjas korú nő adatait dolgozta fel. A korosodó hölgyeket hat amerikai államban kérték fel arra, hogy számoljanak be étrendjükről, sőt arról is, hogyan készítik el az ételt, miképpen sütik meg a húst. Egészségi állapotukat és ezen belül a rosszindulatú daganatok esetleges megjelenését nyolc éven keresztül követték.

Emlőrák a vizsgálatban résztvevők 3 százalékánál alakult ki. A kutatók igyekeztek megállapítani, volt-e valami összefüggés a daganat kifejlődése és a húsevés  között. Megnézték, hogy a vörös húsok, a fölvágottak vagy a baromfihús fogyasztása, illetve az ételek elkészítési módja kapcsolatba hozható-e a rosszindulatú daganatos betegséggel.

A kiterjedt vizsgálat során nem figyeltek meg semmiféle összefüggést a grillpartikon evett pecsenyék, a boltban vásárolt felvágottak, a marha- vagy disznósült fogyasztása és az emlőrák előfordulása között. Nem számított, hogy a húst sokáig és magas hőmérsékleten sütötték, vagy éppen ellenkezőleg, a bélszínt alig sütve, „angolosan” tálalták.

Az eredmények alapján a kutatók véleménye az, hogy a húsételek nagy valószínűséggel fölmenthetők a vád alól, hogy idősödő nőkben emlőrákot okoznának.

Dr. Matos Lajos, MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés