hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Nehezebb lesz a terroristák dolga

Legalábbis azoké, akik valamilyen vegyi anyagot használnak. Az Analytical Chemistry egyik közleménye szerint ugyanis olyan, a maga nemében teljesen újszerű technológiát dolgoztak ki a kutatók, ami lehetővé teszi, hogy a terroristaelhárítók a vegyi anyag maradványaiból – legyen az ideggáz vagy bármilyen más kémiai ágens – kikövetkeztessék, honnan származnak az anyag alkotórészei.

Carlos Fraga és kollégái elmagyarázták, hogy az ideggázok – például a GB-nek is nevezett szarin – a létező legtoxikusabb és leggyorsabban ható vegyi fegyverek közé tartoznak. Mint látni lehetett Japánban az 1994-es és 1995-ös szarintámadások során, az első tünetek – pl. orrfolyás, mellkasi szorító érzés – már másodpercekkel a támadás után jelentkeznek, majd az érintettek émelyegni kezdenek és légzészavar lép fel náluk.

terrorista

 

Noha az anyag maradványai jelen vannak a támadást követően is, mindeddig nem tudták visszakövetni származási helyét. Fraga és munkatársai erre dolgoztak ki egy módszert.

Az eljárás lényege egy úgynevezett „szennyeződés profil” megalkotása, amelynek során kimutatják a bűncselekmény helyszínén talált szarin-maradványokból a szennyeződéseket, és kikövetkeztetik, hogy az egyes szennyeződések a szarin mely alkotórészeiből származnak.

Eredményeik szerint az alkotórészekben jelen lévő szennyeződések 88 százaléka a szarinban is megtalálható. Ezek a szennyeződés-mintázatok teljesen egyediek, akárcsak az ujjlenyomatok, s ennek alapján kideríthető, honnan származnak.

A kutatók mindezt azzal is igazolták, hogy két különböző szarinmintáról megállapították, hogy alkotórészeiket hol gyártották. A szennyeződési profil elkészítése nagyban segítheti majd a terroristák felkutatását – mondták.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink