hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Negyvenszeresére növelhető a kannabidiol agyi felszívódása egy epesavval

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatói a PLOS ONE folyóiratban megjelent cikkükben egy olyan új gyógyszerformuláról számoltak be, mely jelentősen megkönnyíti a neurológiai betegségekben alkalmazható kannabidiol kezelhetőségét, és javítja felszívódását.

Az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatokban a fény- és gyomorsav-érzékenysége miatt nehezen kezelhető és rosszul felszívódó kannabidiolt, az orvosi kannabisz hatóanyagát egy olyan nátrium-alginát mikrokapszulába helyezték, amely egy epesavat (deoxikólsav) is tartalmazott.

Az eredmények szerint az egerek szervezetében a kannabidiol gyorsabban szívódott fel, és meglepetésre az is kiderült, hogy az állatok agyába is sokkal hamarabb, a hagyományos bejuttatási módhoz képest 40-szer gyorsabban eljutott a hatóanyag. A vizsgálat vezetője szerint ez az első olyan eredmény, amely bizonyítja, hogy egy epesav valóban növeli az agy kannabidiol-felvételét és retencióját. Bár humán eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre, remélhető, hogy hamarosan neurológiai betegségek kezelésében embereken is vizsgálni kezdik az új formulát.

Forrás: Maimuna Majimbi et al, Sodium alginate microencapsulation improves the short-term oral bioavailability of cannabidiol when administered with deoxycholic acid, PLOS ONE (2021).

Copyright: olegmalyshev / 123RF Stock fotó (Forrás: PO-archív)
Copyright: olegmalyshev / 123RF Stock fotó (Forrás: PO-archív)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink