hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kannabisszal a kannabisz-függőség ellen

A pszichoterápia szubsztitúciós terápiával való kombinálása hozzájárulhat az elfogyasztott kannabisz mennyiségének a csökkentéséhez, írja a PharmaOnline.

Ausztráliában körülbelül minden 10. felnőtt fogyaszt kannabiszt, akik közül szintén minden 10. függőséget mutat – azaz a felnőttkorúak 1 százaléka kannabisz-függő, annak valamennyi kognitív, pszichiátriai és általános testi szindrómájával együtt. A súlyos egészségkárosodások megelőzése érdekében jelentős igény mutatkozik a kannabisz-függőség kezelésére. A jelenleg alkalmazott terápiák eredményessége azonban meglehetősen alacsony fokú, a visszaesési ráta magas, körülbelül 80 százalékos – mondja a PharmaOnline szerint Nick Lintzeris a „Drog & Alkohol Szolgálat” vezetője, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

Kutyaharapást szőrével?

A szakemberek a terápiás siker növelése érdekében olyan megoldásokat próbálnak ki, amik a dohányzók leszoktatásában, illetve a heroinisták kezelésében is eredményesnek tűnnek, azaz a pszichoterápiát drog-szubsztitúcióval kombinálják.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Mindez a kannabisz-függők esetén azt jelenti, hogy a pszichoterápiát a kannabiszból nyert hatóanyagok speciális kombinációjával, a tetrahidrokannabinolból (THC) és kannabidiolból (CBD) álló ún. nabiximolsszal kezelik.

Fázis III. klinikai vizsgálat

A próbálkozás sikerének számszerűsítésére Ausztráliában egy fázis III. klinikai vizsgálatot végeztek. 128 olyan felnőttet (átlagéletkor 35 év) vontak be a vizsgálatba, akik a megelőző 28 napból 25,7 napon átlagosan napi 2,3 gramm kannabiszt fogyasztottak. Valamennyien szenvedtek a kannabisz-fogyasztás következményeitől, és mindannyian önkéntesen jelentkeztek a leszoktató programra/terápiára. A kezelés a kognitív viselkedésterápia 6 üléséből állt, ahol fényt derítettek a függőségük okaira, és irányt mutattak nekik a leszokást illetően. A pszichoterápiát a személyek felénél nabiximols-spray kezelés egészítette ki, míg a bevont személyek másik fele placebo-spray-kezelést kapott.  A szájspray-t naponta maximum 32 alkalommal volt szabad alkalmazni. A vizsgálat primer végpontját azoknak a napoknak a száma jelentette, amiken a résztvevők kannabiszt fogyasztottak.

Ha CBD/THC sprayt használ, kevesebb kannabiszt fogyaszt

A placebo-kezelést kapók a vizsgálat 12 hete alatt átlagosan 53,1 napon fogyasztottak kannabiszt, míg a nabiximols-csoportba soroltak 35,0 napon. A különbség szignifikánsnak mutatkozik. Míg a placebo-csoportban a résztvevők 18,2 százaléka bírt ki egy teljes hetet kannabisz nélkül, addig ez az arány a nabiximiols-csoportban 26,5 százalék volt. Továbbá, a THC/CBD kombinációs spray-t használók 54,1 százaléka több, mint a felével csökkentette a kannabisz-fogyasztását, addig a kontroll ágon mindössze a résztvevők 28,9 százaléka tett így.

A vizsgálat gyengeségeként említhető az, hogy a résztvevőknek csak a fele maradt a vizsgálatban annak a befejeződéséig, illetve a szubsztitúciós kezelés nem járult hozzá az érintettek életminőségének a javulásához, mint az az SF36 kérdőíves megkérdezésből kiderült. 

(Forrás: JAMA Intern Med)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés