hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Negyedével-harmadával több külföldi hallgatót fogadnának

A Semmelweis Egyetem pillanatnyilag „megtelt”, de gondolkodnak a külföldi hallgatók létszámának és tandíjának folyamatos emelésén is – derül ki a Szél Ágoston rektorral készült interjúból az MNO-n.

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak harmada már ma is külföldi, de további 25-30 százalékos létszámnövelést is el tudna képzelni a rektor. Ehhez azonban oktatói és infrastrukturális bővítésekre is szükség van, a csúcsra járatott jelenlegi kapacitások mellett ugyanis egy hallgatóval sem tudnak többet felvenni. Szél Ágoston szerint a magyar felsőoktatás vezető ágazatát jelentő orvosképzés fejlesztésének egyik lehetséges iránya az egyetem környéki közkórházak részleges integrációja. Az interjújában a rektor beszélt arról is, hogy egy-egy külföldi hallgató éves szinten 10-15 ezer dollár bevételt hoz az intézménynek, de az egyetem vezetése gondolkodik a képzési térítési díjak folyamatos emelésén.

Az interjúban kitérnek a társintézményekre, a közöttük lévő együttműködésre is. Igen jelentősnek mondható az oktatási kapcsolat, dékáni, rektori szinten is elég sokat találkozunk – mondja erről a rektor. Nyilvánvaló, hogy ha még intenzívebb egységesítést akarna a kormányzat, az már az egyetemi autonómiába való beavatkozás lenne, de ilyen szándék tudomásom szerint nincs napirenden. Ami pedig a képzést illeti, nincsenek óriási különbségek az intézmények között, ha ma valaki Magyarországon végzi el az orvosi egyetemet, nyugodt szívvel mondhatom, hogy nagyjából azonos színvonalú képzést kap Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten is” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink