2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ne gyújts rá! világnap: mitől igazán ártalmas a dohányzás?

A Füstmentes Világnap is alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a dohányzás okozta ártalmakra. A dohányzás káros hatásainak említése mellett azonban arról is fontos szót ejteni, hogy mitől igazán káros a dohányzás, és mi az égés és füst szerepe ebben.

Mi a különbség a füst és a pára között? Hogy lesz a dohányból pára? Mi a különbség ezek összetételében? Kutatók adtak tudományos magyarázatot ezekre a kérdésekre, beszámolva a saját és a tőlük független kutatóintézetek vizsgálati eredményeiről, valamint megválaszolva az érdeklődők kérdéseit is az ősszel tartott Open Science konferencián.

A dohányzással összefüggő egészségügyi ártalmakat ma már senki sem vitatja, ahogyan azt sem, hogy mindez komoly népegészségügyi problémákat okoz. Jelenleg világszerte több mint 1,3 milliárd ember dohányzik, és ez a szám az előrejelzések szerint a közeljövőben sem változik számottevően. Magyarországon ma több mint kétmillió ember gyújt rá rendszeresen.

A rendezvény háttéranyaga szerint a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásért elsősorban a dohány égésekor a füstben keletkezett káros vagy potenciálisan káros anyagok (HPHC) a felelősek. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala megállapította, hogy ilyen vegyi anyagból 93 (például arzén, formaldehid, cianid, ólom, nikotin és szén-monoxid) kimutatható a cigarettafüstben és összefüggésbe hozható különböző betegségek kialakulásával. Ezek pedig nem csak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is egyaránt károsak.

A tudomány és technológia fejlődésének köszönhetően a kutatók az elmúlt években a hagyományos dohánytermékek helyett már olyan termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek használata során füst helyett pára képződik. A cél az, hogy csökkentsék a szervezet kitettségét azoknak a káros vagy potenciálisan káros anyagoknak, amelyek a füstben megtalálhatók.

*

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Központ 06 80 44 20 44-as száma a nap 24 órájában hívható; nemcsak tanácsot, de sok esetben lelki támogatást, megerősítést is kaphatnak a dohányzók a teljes leszokáshoz.

Forrás:123rf-archív
Forrás:123rf-archív

(forrás: uniomedia.com, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink