hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Táplálkozás

Ne felejts el... ja, igen, áfonyát enni!

Amerikai és kanadai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a huzamos ideig tartó, rendszeres feketeáfonya-fogyasztás javítja az emlékezőképességet.
Idősek gyakori panasza: szavak, nevek, dátumok, telefonszámok, mintha hirtelen eltűnnének az emlékezetből. És a leggyakoribb: „elindulok a lakásban, mire odaérek, elfelejtem, miért”.
 
A memória a tapasztalásnál precízebb, tudományos módszerekkel is mérhető. Ezeket használta Robert Krikorian professzor és munkacsoportja a Cincinnati Egyetem Pszichiátriai Klinikáján, amikor a kanadai Kentville Agrár- és Élelmezési Intézetével karöltve a fekete áfonya memóriára gyakorolt, állatkísérletben már igazolt hatását vizsgáltak emberen.
 
Hetvenedik életévüket betöltött, memóriazavaros betegeket arra kértek, igyanak 12 héten át napi 2–3 pohár, boltban vásárolható feketeáfonyaszörpöt, míg az öszszehasonlításul szolgáló kontrollcsoportban ugyanezen idő alatt áfonyát nem tartalmazó placeboitalt fogyasztottak.
 
A vizsgálat előtt és befejezése után mindkét csoportban a memória mérésére alkalmas tesztet végeztek (szavak visszamondása, asszociációs próbák). Az áfonyát fogyasztó csoportban jelentős javulás mutatkozott, továbbá csökkent a vércukorszint és bizonyos depresszív tünetek is elmúltak.

A fekete áfonya nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, ezen belül anticianinokat, ezek erős antioxidáns és gyulladást csökkentő hatása korábbról ismert. Tudományos bizonyíték van arra, hogy e vegyületek fokozzák a memóriáért felelős agyi területek sejtjeinek glükózfelhasználását, serkentik a sejtek közti jelátadást, és mérséklik a neurodegenerációt (az agysejtek pusztulását). A kutatók szerint a vizsgálat adatai egyértelműek, és további, széles körű kutatáshoz ténylegesen megalapozott indokot nyújtanak.
 
Számos egészségügyi hatást írnak az áfonya javára. Angol pilóták a második világháborúban éjszakai bevetések előtt nagyobb mennyiséget ettek, azt feltételezve, hogy javítja a látást, éspedig a recehártya működésének serkentésével. Hogy ez csupán babona-e, azt tudományos vizsgálatoknak kell eldönteniük.
 
Forrás: Dr. Szenczi-Tóth Károly, Népszabadság Online
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés