hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

„Ne érje meg felesleges műtéteket elvégezni!”

Bár a gazdag Németország eddig megengedhette magának a kórházi túlfogyasztást, de már ott is szakad a cérna – tűnik ki az eski.hu cikkéből.

Szinte egyetlen más országban sem fektetik olyan gyakran a betegeket kórházba, mint jelenleg Németországban. Bár a nyújtott ellátás minősége magas, a kórházfinanszírozás kontrolling rendszere gyenge és a tartományok nem érdekeltek ennek megváltoztatásában – így foglalják össze röviden az OECD észrevételeit.

A hivatkozott tanulmány szerint Németországban az ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma (8,3) a harmadik legmagasabb a vizsgált országok között. Az egymillió lakosra jutó 40 kórházzal az ötödik helyet foglalja el az OECD rangsorában. A magánkézben lévő intézmények aránya magasabb mint a hasonlított országok legtöbbjében: 2011-ben a német kórházak közel 70 százaléka volt már for-profit vagy non-profit magán kórház.

Az OECD bírálta, hogy a tartományok számára kevés az ösztönző a kórházi kapacitásaik felülbírására és azok esetenkénti csökkentésére. Ezen kívül az ellátás adatait is kis mértékben használják fel a finanszírozási folyamatok ellenőrzésekor. A tanulmány szerzői ugyanakkor elismerik, hogy Németország pillanatnyilag elég tőkeerős a kórházi ellátás színvonalának magas szinten tartásához. A rendszerbeli sajátosságok azonban ösztönzik a kórházi túlkínálatot. Fontos volna megvizsgálni, hogy a német kórházi kapacitások megfelelőek-e vagy inkább az ambuláns szektort kellene erősíteni.

A szövetségi egészségügyi miniszter egy konferencián úgy nyilatkozott, hogy a kórházakban végzett egyre növekvő számú műtét nem magyarázható kizárólag a népesség elöregedésével és az orvostudomány fejlődésével. Ezért fontosnak tartja az ösztönző rendszer olyan átalakítását, hogy azok a kórházak profitáljanak leginkább, amelyek magasabb minőséget nyújtanak és nem azok, amelyek egyszerűen többet műtenek.

A német kiegészítő betegpénztárak elnöke szerint a finanszírozási rendszer jelenleg azokat a kórházakat jutalmazza, melyek a minőség helyett a mennyiségre helyezik a hangsúlyt, ami káros a betegekre és a járulékfizetőkre nézve. Egy másik szakember még konkrétabban fogalmazta meg a célt: „ne érje meg felesleges műtéteket elvégezni!” – olvasható az eski.hu hosszabb cikkében.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink