hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nagynevű gyógyszerek szabadalmi védettsége jár le

Jövő év októberéig hét nagy bevételt hozó szer – köztük a koleszterincsökkentő Lipitor és a véralvadásgátló Plavix – szabadalmi védettsége jár le, ráadásul az elkövetkező öt évben olyan további szerek szabadulnak fel a generikus piac számára, amelyek jelenleg 255 milliárd dollár éves bevételt termelnek.

A becslések szerint a népesség legkevesebb 15 százaléka használ olyan gyógyszert, amelynek szabadalmi védettsége 2012 végéig lejár. A The Scientist cikkírója, Jef Akst idézi a The Seattle Times alapos elemzését, amely azt is kiszámolta, hogy a következő évtizedben 120 brand adja át a helyet generikusoknak.

Az újság által közölt további érdekes adatok:

  • Az elmúlt évben az USA-ban a generikus termékek átlagára 72 dollár, míg az originálisaké 198 dollár volt.
  • Az amerikai gyógyszergyárak és biotechnológiai cégek évente több mint 65 milliárd dollárt költenek kutatás-fejlesztésre.
  • Az idén húsz új gyógyszert fogadott el az FDA.
  • A gyógyszergyárak az USA-ban az elmúlt négy évben 10 százalékkal csökkentették az alkalmazottak létszámát.

A gyógyszergyárak nagy része az elmúlt néhány évben több mint húsz százalékkal emelte az árait. A cégek azzal is próbálják bevételeiket stabilizálni, hogy egyre több kereskedelmi képviselőt küldenek a feljövőben lévő piacokra, Indiába és Kínába, valamint olyan területeken próbálnak jelen lenni, ahol kicsi vagy egyáltalán nincs generikus verseny – a vakcinák, diagnosztikus tesztek, állatorvosi szerek és a fogyasztói egészségügyi termékek piacán.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés