hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nagy Anikó nem tervez kancelláriarendszert

Az egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjút.

(...) –  Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azt nyilatkozta, munkacsoport dolgozik azon, hogy emeljék a kórházfinanszírozást. Mikorra hoznak ebben döntést és mennyivel emelik a büdzsét?

–  Az egészségügyi államtitkárság struktúrája változik a következő időszakban, külön a helyettes államtitkár és apparátusa foglalkozik majd a gazdálkodással és a pénzügyi szabályozottság fenntartásával. Ennek részeként szeretnénk a kórházak esetében is megvizsgálni a folyamatokat, egyrészt, hogy hatékonyabb legyen a forrásfelhasználás és gazdálkodás, másrészt, hogy a szabályozottságot is növeljük. Már önmagában ezzel is tudunk majd eredményeket elérni. Azokban a kórházakban azonban, ahol megfelelően működnek a pénzügyi és gazdálkodási folyamatok, valóban szeretnénk a finanszírozást támogatni. Természetesen az a célunk, hogy ne csupán utólagos adósságkonszolidációra, hanem évközbeni forrásbővítésre is legyen majd lehetőség, illetve, hogy egyre kisebb mértékben vagy egyáltalán ne halmozódjanak fel tartozások.

–  Elődje, Ónodi-Szűcs Zoltán elnapolta a kórházi kancellária rendszer kialakítását, de azt ígérte, a választások után újra napirendre kerül a kérdés. Ezek szerint hozzáfogna a kialakításához?

–  Nem szeretnénk hagyományos kancelláriát, vagyis ilyen típusú ellenőrzési struktúrát bevezetni a kórházaknál. Nem lehet ezeknél az intézményeknél uniformizáltan korlátozni a forrásfelhasználást. Mindegyiknek más a problémája, más a portfóliója a gyógyításban, a szigorú fiskális megszorítás pedig a gyógyítás szabadságát is korlátozná. Jobb eredményeket érhetünk el akkor, ha minden ellátónál megnézzük, hogy mi a specialitása, milyen típusú kezelésekre szakosodott, mekkora a kapacitása és az ellátandó feladat nagysága és hogyan lehet azt a leghatékonyabban elvégezni. Ezekhez kell a forrást hozzáigazítani. (...)

Átalakításra szorul a sürgősségi rendszer is, Kásler Miklós az első teendők egyikeként beszélt a területről. Hogyan fogna hozzá a hatékonyságnöveléshez?

–  A sürgősségi ellátórendszer problémáinak feltárása megkezdődött. Azt vizsgáljuk, hogyan tudnánk hatékonyabbá és gyorsabbá tenni a rendszert, és a rá zúduló, sokszor fölösleges terheket csökkenteni. Meg kell nézni, hogy a sürgősségi ellátásnak milyen a kapcsolata a többi szakterülettel. Szükséges egy lakossági tájékoztatási folyamat annak érdekében, hogy elsősorban azokat a betegeket kelljen csak ellátnia a sürgősségi osztályoknak, akik valóban oda valók. Ezen felül itt is felmérjük, hol van szükség átszervezésre, forrásbővítésre, kapacitás-átcsoportosításra. Tervezzük egy, a jelenlegi triage mellett működő diszpécserhálózat kialakítását, hogy könnyítse a triage adminisztratív és szervezési terheit és segítse olyan tevékenységekben, amelyek nem közvetlenül a betegészleléssel kapcsolatosak. 

–  Korábban már elindult a párbeszéd a „kvázi gyógymódok”, vagyis a kamu orvosok kiszűrésének szigorításáról. Mit gondol róla?

– Csatlakozva az európai gyermekgyógyászati akadémiához, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalásához, elítélek minden tudománytalan, a betegek megtévesztésére alkalmas eljárást, így pél­dául a homeopátiát is. (...)

A teljes interjú

Nagy Anikó (MTI)
Nagy Anikó (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink