2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nagy Anikó a tbc elleni küzdelemről

Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár szeptember 26-27-én részt vett az ENSZ Közgyűlés 73. ülésszakának megnyitóján.

A megnyitó alkalmából a Tuberkulózis és a Nem Fertőző Betegségek leküzdésével foglalkozó magas szintű ülést tartottak New York-ban. Az ülések politikai zárónyilatkozatot fogadtak el, melyben a tagállamok közös vállalásokat fektettek le ezen betegségek világszintű visszaszorítása érdekében. Nagy Anikó ismertette a tuberkulózissal szembeni hazai fellépés kiemelt eredményeit jelezve, hogy Magyarország a nemzetközi és uniós folyamatoknak is aktív részese a témában. Az ülések mellett az államtitkár aktuális hazai és uniós szakpolitikai kérdésekről egyeztetett a V4 tagállamok egészségügyi minisztereivel. Részt vett emellett az egyetemes egészségügyi ellátás elérését szolgáló ENSZ-en belüli együttműködéssel foglalkozó kísérőrendezvényen Thaiföld  szervezésében. Magyarország ENSZ melletti állandó képviselője, Bogyay Katalin nagykövet thai partnerével együtt, társelnökként vezette az egyetemes egészségügyi ellátást tárgyaló, 2019 őszén tartandó csúcstalálkozó előkészítéséről szóló közgyűlési határozat tárgyalását.

Fontos, hogy a tuberkulózis jelentette kihívásokat, és különösen a multirezisztens TBC-t kiemelt ügyként tartsuk a napirenden – fogalmazott az ülésen tartott beszédében Nagy Anikó, aki a találkozót történelmi lehetőségnek nevezte a kormányok számára, hogy összefogjanak a TBC ellen, amely a világ vezető fertőző gyilkosa, és amely 2016-ban 1,7 millió ember haláláért volt felelős. Megemlítette, hogy Magyarország az alacsony TBC incidenciával rendelkező tagállamok közé tartozik. A kezelési eredmények jók, a 14 évesnél fiatalabb gyermekek körében szinte nincs jelen a betegség, a multirezisztens tuberkulózis aránya pedig 2,6% körüli. A siker az országos TBC kontroll programnak köszönhető, amely a különböző érintettek jól működő, strukturált hálózatán alapszik. A programot egy magas szintű irányító testület, a Nemzeti Szakértői Panel felügyeli.

A nem együttműködő és eltűnő betegek aránya 10% körüli, és a gyógyulási arányon is javítani kell még, hogy elérje a WHO ajánlás szintjét – mondta az államtitkár. Az IGRA technológia használatának magasabbnak kell lennie a TBC vizsgálatokban. A bakterológiai igazoltság még szintén az ajánlások alatt van. Ezek a hiányosságok talán jelenleg kevésbé tűnnek fontosnak, de veszélyt jelenthetnek az elért eredményeinkre, ezért különös figyelmet kell szentelnünk a kezelésüknek.

A magas szintű találkozó lehetőséget biztosít arra, hogy a TBC és a multirezisztens TBC járvány megfelelő sürgősséggel és erőforrás-ráfordítással kezelhessük, az egyetemes egészségügyi ellátás keretei között, és a 2030-as Fenntartható Fejlődési Agendában foglalt elképzeléseknek megfelelően. Magyarország, mint a Fenntartható Fejlődési Célokkal Foglalkozó Nyílt Munkacsoport társelnöke, elkötelezett az egyetemes és transzformatív 2030 Agenda hatásos megvalósítása iránt, minden szinten.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink