hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Műanyag sóban, mézben, levegőben

A műanyag-szennyezés nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is egyre nagyobb veszélyt jelent, írja a Híradó.hu.

Nemrégiben az East China Normal Egyetem kutatásából kiderült, hogy a tengeri só már nemcsak nátrium-kloridot és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem mikroműanyag-részecskéket is. De igaz ez a mézre, sőt már a szálló porban is található műanyag, olvasható a Híradó portálján.

Egy kilogramm tengeri só akár 600 mikroműanyag-részecskét is tartalmazhat, így ha a napi ajánlott mennyiségű sófogyasztást tekintjük – 5 gramm –, akkor naponta három mikro méretű műanyag is a szervezetünkbe kerül. A számok valószínűleg eltérnek egymástól, attól függően, hogy hol és milyen módszerrel bányásszák, állítják elő a tengeri sót.

A probléma mértékét az is jól mutatja, hogy a Föld világtengereinek és óceánjainak mintegy 98 százaléka szennyezett, vagyis szinte nincs a vizeknek olyan kis területszakasza sem, ahonnan ha mintát vennénk, ne tartalmazna több-kevesebb mikroműanyag-részecskét.

A mikroműanyag-szemcsék azonban nemcsak a tengeri só révén juthatnak be a szervezetünkbe. Már a mézben és a sörökben is kimutatták a műanyagszemcsék jelenlétét, amely arra utal, hogy ez a mesterséges anyag megjelent az élelmiszerláncban is.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink