hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

MOK-tagdíj: demokráciadeficit?

A kamarai tagdíj nagyarányú emelésének híre sokakat felháborított. A Népszava küldötteket kérdezett arról, hogyan szavaznak a kérdésben.

Alig egy héttel ezelőtt derült ki, hogy jövőre majdnem duplájára nőhet az kötelező kamarai tagdíj, 27600 forint helyett 48 ezer forintot kellene befizetni évente az orvosoknak.

A Népszava több küldöttet is megkérdezett, mit képvisel majd béremelés ügyben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati küldöttgyűlésen. Szilvási István professzor azt mondta: ő még azt sem tudja, valóban napirendre kerül-e a kérdés. A küldöttgyűlés napirendi pontjai között, a neki postázott dokumentumokban konkrétan ez a téma nem szerepel. Hozzátette: abban bízik, hogy a budapesti kamara ülésén Éger Istvánnal, a MOK elnökével sikerül tisztázni ezt a kérdést.

A tagság széleskörű véleményét biztosan nem ismerik a küldöttek – mondta lapunknak Weltner János. Ahhoz a területi kamaráknak össze kellett volna hívniuk a tagokat, de ez nem történt meg. Ezért a küldöttek csak magukra hagyatkozhatnak, amikor majd szavaznak. Így, ha lesz döntés, akkor abban biztosan lesz demokráciadeficit. Hozzátette: úgy tudja, a Csongrád-megyeiek küldtek egy levelet, amely szerint nem tartják megfelelően előkészítettnek a tagdíjemelést, ezért azt kérték, a küldöttgyűlés szombaton ne tárgyaljon arról.

Selmeczi Kamill háziorvos, Zala-megyei küldött logikusnak és szükségesnek tartja a díjnövelést. Úgy véli, most is csak egy hangos kisebbség próbálja a kamara ellen hangolni az orvosokat. Miközben – szerinte – a havi négyezer forintos tagdíj könnyedén befizethető az orvosi jövedelmekből.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink