hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

MOK: szabálytalan választás, vagy névtelen vádaskodás? (Éger reagált)

A Weborvos egy Facebook-oldalon, névtelenül megjelent vádaskodás nyomába eredt, hogy kiderítse, volt-e botrány a budapesti kamarában?

Egyelőre még nincs hivatalos leírt jegyzőkönyv, így nem tudni pontosan, történt-e szabálytalanság a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének október 5-i tisztújító küldöttgyűlésén, vagy ahogy egy anonimitásba burkolózó küldött írja a Facebook-on, tele volt alaki hibával a szavazás, így nem is legitimek a megválasztott új vezetők. Dr. Albert István a MOK BTSZ régi-új elnöke azt nyilatkozta a Weborvosnak: nagyon fontosnak tartja a kamara megítélését, és ha történt a választási eredményt befolyásoló szabálytalanság, azt korrigálni fogják. Azt is megjegyezte azonban, hogy tudomása szerint egyelőre se a budapesti, se az országos szervezethez nem érkezett panasz vagy bejelentés.

A Facebook-on az ismeretlen küldött főleg azt hiányolta, hogy nem volt a tisztújításon se megválasztott mandátumvizsgáló, se szavazatszámláló bizottság, de jegyzőkönyv hitelesítőről sem szavaztak. Albert István, akit a tisztújításon újraválasztottak a MOK BTSZ elnökévé, nem zárja ki, de nem is tudja megerősíteni, hogy a küldöttgyűlésen voltak alaki problémák. Azt azonban nem érti, hogy ha az ott lévők között valaki észrevette a hibákat, miért nem jelezte.

Bővítés: Országos vizsgálat indul

Közvetlenül Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez érkezett bejelentés a MOK Budapesti Területi Szervezeténél (MOK BTSZ) történt lehetséges szabálytalan tisztújítás miatt. A kamara vezetője kedden délután az eseményekre reflektálva a Weborvosnak elmondta: feladata, hogy minden lehetséges eszközzel védje a kamara működésének szabályosságát, ezért felkérte az MOK Országos Felügyelő Bizottságát, hogy nemcsak a fővárosi, hanem valamennyi területi szervezetnél vizsgálják meg, a tisztújításoknál minden szabályosan történt-e.

A MOK elnöke felhívta a figyelmet arra, a kamara területi szervezetei független szervezetek, saját felügyelőbizottságokkal. Azt is elmondta, azért nem elég a MOK BTSZ Felügyeló Bizottságának vizsgálata, mivel ennek a szervezetnek a tagjait is azon a tisztújításon választották meg, amelynek a legitimitása most kérdésessé vált. Nem várható el tőlük, hogy mint Münchhausen báró, saját magukat a hajuknál fogva rántsák ki a bajból. Ezért kérte fel az országos felügyelő bizottságot a vizsgálatra, amelynek lezárta után az eredményről a kamarát felügyelő tárcának számolnak be, amely dönt a továbbiakról.

Éger István kérdésre válaszolva kijelentette a teljes körű országos vizsgálat nem érinti a MOK novemberi országos tisztújítását, mivel erre a küldötteket még tavasszal teljesen szabályos módon választották meg.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink