hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

MOK: Indokolatlan és durva az ingatlan-bérbeadás engedélyeztetése

A munkavégzés nélküli jövedelemszerzés (ingatlan bérbeadás, tőzsdei ügyletek stb.) engedélyeztetése indokolatlan és durva beavatkozás a magánéletbe, írja a Magyar Orvosi Kamara az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ) tartott egyeztetésre hivatkozva arra hívta fel a kollégák figyelmét, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadása is engedélyköteles. Ebben az ügyben írt levelet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjének, Jenei Zoltánnak.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény megalkotásakor a MOK már jelezte azt a kifogását, hogy a nem orvosi tevékenységek engedélyköteles voltát nem tartjuk indokoltnak. A párhuzamos egészségügyi jogviszonyok engedélykötelességét egyrészt a közszolgáltatások védelme, másrészt a munkaidőkorlátok betartásának ellenőrizhetősége miatt a MOK nem vitatta.

A törvény ezirányú rendelkezései értelmezésünk szerint csak az egyéb olyan munkavégzést korlátozhatják, amelyek veszélyeztetik a munkavállaló főállású munkáját vagy összeférhetetlenek azzal, illetve sértik a munkaidő rendelkezéseket, írják a levélben.

A MOK fenntartja, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók egyéb egészségügyi tevékenységét lehet engedélykötelesnek tekinteni, de a munkavégzés nélküli jövedelemszerzés (ingatlan bérbeadás, tőzsdei ügyletek stb.) engedélyeztetése indokolatlan és durva beavatkozás a magánéletbe.

A MOK arra kéri az OKFŐ főigazgatóját, hogy az intézmények felé pontosítsa jogértelmezését, és mondja ki, hogy a nem munkajövedelemből származó jövedelmek nem tartoznak az engedélyeztetés köteles körbe.

hirdetés

Könyveink