hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Módosul a doppingszabályozás

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára és Rune Andersen, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemzetközi jogharmonizációért felelős igazgatója zártkörű szakmai megbeszélést folytatott a hazai doppingellenes szabályozás aktuális kérdéseiről.

A konzultáció témája a magyar szabályozás felülvizsgálata és a nemzeti doppingellenes program áttekintése, valamint a magyar intézményrendszer ezekkel összhangot biztosító módosítása volt.

A 2009. januárjában hatályba lépett Doppingellenes Világkódex, az egyes nemzeti szervezeteket (NADO-k) megillető feladatokat a magyar szabályozáshoz képest szélesebb körben határozza meg.

A tiltott teljesítményfokozó szerek elleni hatékony küzdelmet biztosító, egységes nemzetközi alapelveken nyugvó szabályok teljes körű átvételével a hazai doppingellenes rendelkezések WADA előírásokhoz illesztése biztosítható. A harmonizációt a doppingellenes tevékenységről szóló, a Sportért Felelős Államtitkárság által szakmailag előkészített kormányrendelet módosításával és a magyar nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) által, a rendelet felhatalmazása alapján elfogadott új HUNADO Szabályzat kiadásával lehet biztosítani. A módosítások várhatóan 2011. január elsejével lépnek majd életbe, ennek tartalmi elemeiről, a hazai jogi környezetbe való illesztéséről és a WADA szabályaival való összhang biztosításáról folytak a tárcánál a mai tárgyalások.

A WADA jelen lévő képviselői úgy vélik, hogy a hazai doppingellenes progaram, a tervezett módosításokkal – a megbeszélésen egyeztetett és kölcsönösen elfogadott további változtatások átvezetése után – követendő minta lehet.

Az eseményen jelen volt Emiliano Simonelli, a WADA Senior Managere, Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Hadházy Sándor, az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának tagja, továbbá Dr. Fazekas Attila, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Dr. Vaska Ottília, az Államtitkárság doppingügyekkel foglalkozó tanácsosa, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója és Dr. Schmidt Ádám, a MOB jogi igazgatója is.

hirdetés

Könyveink