hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

MKRSZ: a szakma bevonásával osszák el az E-Alap maradványát

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége (MKRSZ) azt várja az egészségügyi kormányzattól, hogy a szakma bevonásával, átlátható módon ossza fel az Egészségbiztosítási Alap 27,5 milliárdos maradványát.

"Az elmúlt években számtalan kézi beavatkozás, vagy egyoldalúan irányított algoritmus szerinti osztogatás történt. Ezért ameddig nem jelennek meg az egészségügy működését meghatározó objektív, társadalmilag elfogadható szakmai koncepciók, addig minden intézmény arányosan, de egyforma eséllyel kell részesüljön a közpénzekből. Ezért a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége kéri és elvárja az egészségügyi kormányzattól, hogy a szakma bevonásával, mindenki által megismerhető alapelvek szerint, nyilvánosan és átlátható módon történjen a közpénzek elosztása" - olvasható a szakmai szervezet közleményében.

Az egészségügyért felelős államtitkár egy hete úgy fogalmazott, a túlélésre elegendő az év végéig az Egészségbiztosítási Alap 27,5 milliárdos 2007-2008. évi maradványa.

Szócska Miklós akkor kérdésre közölte azt is: valószínűleg lesz egy a kórházi adósságokat rendező konszolidációs csomag, melynek részeként a kormány az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben és 2008-ban keletkezett tartalékát az egészségügyi szolgáltatók korábbi években felhalmozott adósságának rendezésére fordíthatja. A pénz elosztásának szisztémájáról még egyeztetnek.

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének közleménye szerint nem indult meg az ígért nemzeti párbeszéd az egészségügy nagy kérdéseiről. "Mintha az egészségügyi szakállamtitkárság tartana a döntések felelősségétől" - írta a szakmai szervezet. Álláspontjuk szerint az egészségügyre jelenleg az jellemző, hogy azt csak a beszállítók és a bankok felé fennálló, mára már csaknem százmilliárdra duzzadt adósság, s a paraszolvencia tartja életben. A kórházak egy részének havi finanszírozása csak a bérekre, járulékokra és a közüzemi számlák kifizetésére elég. Az egészségügyi intézmények visszafogják gyógyító tevékenységüket. Az úgynevezett "gazdaságos működés" pedig várólistákat eredményez.

Mint írták, a magyar orvosegyetemek képzési kapacitását meghaladó számú orvos hagyja el évente hivatását, egy részük az országot. Ma már szinte nincs olyan orvosi szakterület, amely nem tekinthető hiányszakmának.

Ebben helyzetben pedig a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége szerint a 27,5 milliárdos "mentőcsomag" csak arra elegendő, hogy az egészségügyi intézmények valahogy kihúzzák az év végéig.

A MOK október közepén írt nyílt levelet, amelyben a kamara igényeit ismerteti - többek közt úgy fogalmaztak,"orvosaink megtartása és és paraszolvencia mentes tisztességes jövedelemhez juttatása érdekében a kezdő szakorvos óradíja nem lehet kevesebb, mint bruttó 5.000,-Ft.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink