hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Mindenki ért az infekciókontrollhoz

 

Ritka eset, hogy egy egészségügyi konferencián olyan parázs vita alakul ki, ahol az ellenkező véleményen lévők még az ebédről is elfeledkezve emelt hangon mondják érveiket. Az IME kedden kezdődött kétnapos Jubileumi Országos Infekciókontroll Konferenciáján ilyen helyzet alakult ki, írja a Weborvos.

A "messziről jött", illetve hazalátogató magyar orvosok szerint itthon a szinte változatlan rossz kórházi fertőzési adatok mögött valójában nem a pénzhiányt, hanem a "szörnyű" magyar hozzáállást, az oda nem figyelést, a felelősségnélküliséget kell keresni. Mert Nyugaton is,ugyanúgy fertőznek a multirezisztens kórokozók, csakhogy főleg szemléletváltással sikerült jelentősen csökkenteni az esetek számát. A magyar mundér becsületét védők szerint viszont itthon is mindent elkövetünk, csak a körülmények foglyai vagyunk.

A vita a konferencia kitekintő blokkjában tört ki, abban, amelyben a külhonban sok-sok évet eltöltött magyar orvosok számoltak be kinti tapasztalataikról. A norvég egészségügyi rendszerbe engedett betekintést dr. Tótth Árpád, aki az Észak-európai ország regionális irányításában vesz részt. Fontos, hogy nem akarják eldugni senki elől statisztikákat, hiszen csak így lehet küzdeni a fertőzések ellen. Egyébként Norvégiában az utóbbi öt évben sikerült 6 százalékról 5 százalékra lefaragni a körházi fertőzések arányát, de a végső cél a 0 százalék.

Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebész is azt emelte ki, Magyarországon is el lehetne érni eredményeket, hiszen alapvetően minden adott. Ehhez meríthetnének a jól bevált nyugati tapasztalatokból és fontos lenne, ha változna a szemlélet is. El kell érni, hogy a jelenleg kellemetlennek vagy feleslegesek tartott higiénés szabályok betartása automatikus legyen, hangsúlyozta. Ez után tört ki a vita arról, hogy vajon a pénztelenségen vagy az egészségügyben dolgozók hozzáállásán múlik-e, hogy nem igazán csökken Magyarországon a kórházi fertőzések száma.

A külföldi gyakorlatokat bemutató orvosok véleményét egy gyakorló magyar intézeti infektológus előadása támogatta meg. Dr. Almási István, a szekszárdi Balassa János Kórház higiénés osztályának vezető főorvosa az egészségügyben dolgozó féllaikus hozzáállásról többek között azt mondta: ahogy a focihoz, úgy az infekciókontrollhoz is mindenki ért. Sokan gondolják úgy, hogy minden úgy jó, ahogy van, ők nem tehetnek semmiről, nem fertőztek meg senkit, legalábbis nem tudnak róla. Fontosnak tartják a gyógyítás szabadságát, nem szeretik a szakmai protokollokat, nem szeretnek írni. Ha pedig elvárásokat fogalmaznak meg velük szemben, azzal fenyegetőznek, hogy odébbállnak.

A teljes cikk

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink