hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Minden ötödik nyugdíjasnak problémát jelent az egészsége

2023-ra már 20 százalék azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akiknek problémát okoz a rossz egészségi állapot, derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából.

Általánosságban megállapítható, hogy a nyugdíjasok rosszabbnak ítélik az egészségüket, mint a 2022-es év elején, pedig már akkor sem voltak túl derűlátók. A fizikai egészségét mindössze a válaszadók 4 százaléka érezte tökéletesnek, további 26,9 százaléknak csak néha voltak panaszai. További 28,3 százalék érezte úgy, hogy nem a legjobb az egészsége, de nem okoz mindennapi gondokat. Összességében 59,2 százalék érezte úgy tehát a válaszok alapján, hogy nincs oka túlságosan panaszkodásra. Aggasztó azonban, hogy a válaszadók 19,6 százaléka azt jelölte válaszként, hogy "Mindennapi nehézséget jelent a rossz egészségügyi állapotom". Arányuk tavaly óta (16,4%) emelkedett is.

A mentális egészséggel kapcsolatban is szembeötlő a változás: kevesebben érzik úgy, hogy nem okoz nekik gondot megbírkózni a napi teendőkkel, érzelmeikkel, nehézségeikkel. Azok aránya, akiknek mindennapi problémát jelent, hogy nehezen birkóznak meg az érzéseikkel, napi teendőikkel, 7,2-ről 8,9 százalékra nőtt.

Mindössze a válaszadók 2,6 százaléka számult be az egészsége javulásáról. 39,1 százalékuk nem tapasztalt változást, 57,5 százalék azonban úgy érezte, hogy az egészsége inkább, vagy jelentősen romlott. A 2023-as év kapcsán sem mutatkoztak bizakodónak. A legtöbben arra számítanak, hogy az egészségi állapotuk nem változik majd, azonban a nyugdíjas válaszadók egyharmada úgy gondolja, romlani fog az egészsége idén. Fontos kiemelni, hogy ennél a kérdésnél igen magas a bizonytalanok aránya: 18,1 százalékuk jelölte a Nem tudom / Nem válaszolok lehetőséget erre a kérdésre.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok az elmúlt egy év során többségében ugyanannyi gyógyszert szedtek, 32,3 százalékuk szedett többet, mint korábban. Ennek ellenére 59,1 százalékuk költött többet gyógyszerre 2023-ban.

A magyar nyugdíjasok egészsége Csongdrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben a legjobb; ott volt a legtöbb pozitív választ adó. A legrosszabb arányaiban a válaszadók egészsége Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom vármegyékben.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink