2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés
hirdetés

Minden mellrák más

A Semmelweis Egyetem mellrákos betegeknek és túlélőknek szervez találkozót május 28-ára, annak érdekében hogy ott nyíltan beszélhessenek kérdéseikről és problémáikról.

hirdetés

Azok a nők, akik túlélték a mellrákot, vagy éppen küzdenek vele rengeteg kérdéssel, problémával és lelki teherrel szembesülnek. Ezek enyhítésében illetve megoldásában a legfontosabb szerepe a kommunikációnak van. A legtöbben azonban nem kérnek segítséget. A Semmelweis Egyetem (SE) szakemberei most arra teremtenek lehetőséget, hogy gyógyultak és betegek nyíltan beszélhessenek kérdéseikről és problémáikról. A Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársai fürdőruha és fehérnemű bemutatóval, hastánc előadással, onkopszichológussal és szakmai tanácsadással várják az érdeklődőket május 28-án.

Az egyik tabutéma a szexualitás. Hazánkban minden hetedik nőt érint a mellrák, a világon pedig egymillió új beteget regisztrálnak évente. Azoknak a nőknek, akiknél emlődaganatot diagnosztizálnak, nemcsak a betegséggel kell megküzdeniük: számtalan változáson megy keresztül a testük. A haj és a mell a nőiesség, az anyaság egyik szimbóluma, és ezek – akár átmeneti - elvesztése miatt a túlélők gyakran nem találják többé vonzónak magukat.

A nyílt nap, a szervezők reményei szerint, egyéni kérdésekre ad választ, a rendezvény központjában tehát a látogató és az őt foglalkoztató problémák állnak majd. Ennek érdekében a vendégeknek klinikai onkológus, sebész, patológus, sugárterapeuta és radiológus szakorvosok, valamint ápoló, onkopszichológus, dietetikus szakemberek segítségét kérhetik a helyszínen.

Az ebédszünetben fürdőruha és fehérnemű bemutatóval várják az érdeklődőket. A színpadon olyan érintett nők vonulnak végig, akik vállalják, hogy megmutatják azt a divatos mégis teljes biztonságot nyújtó fehérnemű és fürdőruha kollekciót, amely egyúttal bizonyítéka a tökéletes protetizálásnak, az észrevétlen ellátásnak is. A divatbemutató egyúttal annak vidám-zenés tanúbizonysága, amit ők maguk úgy fogalmaznak meg: „elfelejtem, hogy protézist viselek.” Az ebédszünet másik programja a Százszorszép Hastánc Klub táncbemutatója, az együttesben daganatos betegséggel küzdő hölgyek táncolnak ilyen módon téve testi és lelki egyensúlyukért.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!