hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mikroműanyag, a láthatatlan csendes gyilkos

Laboratóriumi vizsgálatok szerint sejtpusztulást és allergiás reakciókat idézhetnek elő a mikroműanyagok, írja a Napi.hu.

A mikroműanyagok már az egész bolygót beszennyezték a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig. Az emberek már eddig is tudták, hogy az apró részecskéket az ételeken és a vízen keresztül fogyasztják, valamint belélegzik őket, de az egészségre gyakorolt hatásukról viszonylag kevés információ állt rendelkezésre – írja a Napi.hu.

Egy új kutatás 17 korábbi tanulmány eredményeit vetette össze, amelyek a mikroműanyagok emberi sejtekre gyakorolt toxikológiai hatásait vizsgálták. A tudósok összehasonlították a mikroműanyagok azon szintjét, amelynél a sejtekben károsodást okoztak, az emberek által a szennyezett ivóvízzel, a halhússal vagy a konyhasóval elfogyasztott mennyiséggel és azt találták, hogy már ilyen mennyiségben is erősen ártalmasak. A feltárt hatások közé tartozott a sejtpusztulás és az allergiás reakciók, és a kutatás az első, amely kimutatta, hogy mindez az emberi expozíció szempontjából releváns szinteken történik.

"A sejtekre gyakorolt káros hatások sok esetben az egészségügyi hatások kiváltó eseményei" – mondta Evangelos Danopoulos, a brit Hull York Medical School munkatársa, aki a Journal of Hazardous Materials című szaklapban megjelent kutatás vezetője volt. "Aggódnunk kell. Jelenleg nem igazán van mód arra, hogy megvédjük magunkat" – tette hozzá a kutatásról szóló beszámoló szerint.

A jövőbeni kutatások lehetővé tehetik a leginkább szennyezett élelmiszerek azonosítását és elkerülését – mondta –, de a végső megoldás a műanyaghulladék-veszteség megállítása lenne: "Ha a műanyag egyszer bekerül a környezetbe, nem igazán tudjuk kivenni belőle" – magyarázta, miért fontos a megelőzés.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink